De tops en flops uit de eerste Champions League-speelronde

22 oktober 2020, 12:00

De kop is eraf. Slechts twee maanden na de finale van de vorige editie werd deze week de eerste speelronde van het nieuwe Champions League-seizoen afgewerkt. Ajax kende een ongelukkige start, Real Madrid werd op eigen veld verrast en Ronald Koeman boekte met FC Barcelona een uitstekende overwinning. Met onze tops en flops kijken we terug op wat er de afgelopen twee avonden gebeurde.

Tops

1. Frenkie de Jong

Door de Spaanse media werd Frenkie de Jong afgelopen weekend verguisd na de door hem veroorzaakte strafschop, maar Ronald Koeman zette de Nederlandse middenvelder ongetwijfeld tegen Ferencváros weer als een van de eerste op het wedstrijdformulier. En ditmaal liet De Jong weer zien waarom. Vooral in de eerste helft strooide hij met fantastische passes – de assist op Ansu Fati als absolute uitschieter -, speelde heerlijk in de combinatie met Lionel Messi en liep met een man minder tot in blessuretijd vol enthousiasme de gaten dicht die waren ontstaan. 'Visionair' De Jong kreeg terecht de complimenten, al mag het gezien de tegenstander bijna geen naam hebben. Met Real Madrid en Juventus als opponenten kan hij zich écht laten zien. 

{image[343145][right-half][]}2. Nederlandse tandem bij Club Brugge

Noa Lang maakte de overstap naar de Belgische topclub om een rol te spelen in de Champions League. "Overwintering? Moet lukken", sprak de altijd ambitieuze Lang al na zijn komst bij de Jupiler Pro League-club. De buitenspeler maakte zijn woorden waar, want met een succesvolle dribbel als invaller speelde hij in blessuretijd Hans Vanaken vrij, die Ruud Vormer wegstuurde. De captain van Club Brugge is al jarenlang een vaste schakel in het elftal en bewees ook nu weer zijn waarde: met een subtiele pass zette hij talent Charles De Ketelaere vrij voor het doel en die tikte de winnende tegen de touwen. 

3. Angeliño

Bij RB Leipzig werd er lang getwijfeld of de voormalig vleugelverdediger van PSV overgenomen moest worden van Manchester City of niet gezien zijn prijskaartje, maar ze zullen blij zijn dat ze de Spaanse back hebben gehouden - uiteindelijk op huurbasis. Angeliño verkeert met twee treffers in de Bundesliga in bloedvorm en deed daar in de Champions League nog eens een schepje bovenop. Tegen Istanbul Basaksehir nam hij de volledige productie voor zijn rekening met twee fraaie treffers en is zodoende voorlopig overall topscrorer van de Duitse club. 

{image[343147][right-half][]}4. Davy Klaassen & Daley Blind

Volgens The Daily Mail was Davy Klaassen een dissonant bij Ajax, maar dat zien wij in Nederland anders. De 27-jarige middenvelder speelde tegen Liverpool zijn tweede wedstrijd sinds zijn terugkeer en het is bijna alsof hij nooit is weggeweest. Zijn prima optreden beloonde hij bijna met een goal, ware het niet dat hij vlak na rust op de paal schoot. Supporters van zijn oude club Everton hadden Klaassen ongetwijfeld graag zien scoren tegen Liverpool. Daley Blind, die twee jaar eerder al bij Ajax terugkeerde, werd voor de verandering niet als centrumverdediger, maar als controlerende middenvelder opgesteld. Die rol vulde hij uitstekend in. Oudgedienden Davy en Daley speelden ouderwets goed.

5. André Onana

Dat Ajax verloor van Liverpool, lag zeker niet aan André Onana. Ook bij de start van het nieuwe Champions League-seizoen liet de keeper uit Kameroen zien de absolute top aan te kunnen. Ajax mag in zijn handjes knijpen dat Onana afgelopen zomer niet werd weggekocht. Tegen Liverpool onderscheidde de doelman zich met name in de tweede helft in positieve zin. Door à la Manuel Neuer zeer ver uit zijn doel te komen, herstelde Onana een flinker fout van Perr Schuurs, in de slotfase hield hij de hoop op een punt in leven door tot twee keer toe knap redding te brengen bij inzetten van Takumi Minamino en Georginio Wijnaldum. Was Onana niet per ongeluk verschalkt door Nicolás Tagliafico, dan was hij ongetwijfeld nog meer bewierookt.

Flops

1. Chelsea

Van alle uitgegeven miljoenen - in onder anderen Timo Werner, Hakim Ziyech, Kai Havertz, Ben Chilwell - is nog veel te weinig terug te zien bij The Blues. Zo veel zelfs dat de druk op Frank Lampard is toegenomen en die heeft hij dinsdagavond niet bepaald kunnen verminderen. De Engelse coach maakte met zijn elftal weinig indruk tegen Europa League-winnaar Sevilla, waarbij Ziyech als invaller ook zijn stempel niet op de ploeg kon drukken. Het enige lichtpuntje is het feit dat er eindelijk weer eens de nul werd gehouden, maar dat is gezien alle aankopen zeker niet voldoende voor Lampard, die mazzel heeft dat Chelsea in een wel heel simpele poule is ingedeeld. 

{image[343123][right-half][]}2. Treurig Real Madrid

Normaliter moet Real Madrid thuis van Shakhtar Donetsk winnen en woensdag moest dat zeker gebeuren. De bezoekers traden met een B-ploeg aan vanwege het feit dat er tien spelers ontbraken door corona. Toch ging de uitploeg compleet verrassend rusten met een 0-3 voorsprong. Real gaf grote ruimtes weg en was kwetsbaar zonder leider Sergio Ramos en aanjager Karim Benzema. Na rust kwam de ploeg nog wel terug tot 2-3, maar meer zat er niet in. Een blamage van de bovenste plank voor Real, dat afgelopen weekend ook al verloor van Cadiz. Het is al snel crisis in Madrid, maar na twee van dit soort nederlagen helemaal. Geen lekkere situatie richting El Clásico van aanstaande zaterdag in Camp Nou.

3. FC Midtjylland dramatische debutant

Een verrassing was het niet dat FC Midtjylland, de huidige nummer vijf van Denemarken, geen partij was voor Atalanta. De Italianen scoorden liefst drie keer in de eerste helft en kregen in de stromende regen na rust nog de gelegenheid om de vierde te maken: 0-4. De Deense debutant in de Champions League beleefde een avond om snel te vergeten en gaf bovendien stof tot napraten, omdat het wel heel pover was wat de groepsgenoot van Ajax liet zien. Met name in de eerste helft waren de spelers bevangen door de spanning en dat is iets wat we niet vaak zien in de Champions League. Ajax hoeft, als Midtjylland zo doorgaat, in ieder geval niet te vrezen dat het laatste wordt in de groep. Volgende week spelen de Denen uit tegen Liverpool. Pakken we het telraam er alvast bij? 

{image[343148][right-half][]}4. Wisselbeleid Ten Hag

Terwijl Ajax in de slotfase van het duel met Liverpool naarstig op zoek was naar de gelijkmaker, werden Davy Klaassen en David Neres naar de kant gehaald. Opmerkelijk, want zij zaten goed in de wedstrijd en hun tank leek nog niet leeg. Toch besloot Erik ten Hag om de belangrijke krachten te vervangen door Jurgen Ekkelenkamp en Zakaria Labyad. Spelers met verwaarloosbare ervaring op het hoogste voetbalpodium. Tien minuten later besloot Ten Hag alles-of-niets te spelen door Klaas-Jan Huntelaar en Lassina Traoré in te brengen voor Daley Blind en Perr Schuurs. Een minder vreemde keuze, maar was het niet slimmer geweest om een van de twee te laten staan? Beiden beschikken immers over een uitstekende lange bal. Ten Hag heeft weleens beter gewisseld.

5. (Half)lege stadions

In een aantal stadions was publiek aanwezig, maar op de eerste twee speeldagen van het nieuwe Champions League-seizoen bleven de meeste tribunes leeg. Een treurig beeld, dat zoals het nu lijkt niet snel zal veranderen. Een Champions League-avond kan pas écht magisch worden temidden van een kolkende massa. Daar weten ze in Amsterdam alles van. Wat als Ajax tegen Liverpool wel met publiek was gespeeld? Welke krachten waren bij de Amsterdammers losgekomen? Voetbal zonder publiek is toch een stukje minder leuk, dat is de afgelopen twee avonden wel weer gebleken.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen