'UEFA moet door corona prijzenpot EL en CL verlagen'

'UEFA moet door corona prijzenpot EL en CL verlagen'

20 oktober 2020 – De UEFA gaat de prijzengelden voor de Champions- en Europa League vermoedelijk flink verschralen. Naar aanleiding van de coronacrisis moet de Europese voetbalbond bezuinigen en dat gaat het mede doen in de uit te delen prijzenpot. Die bezuiniging wordt gedaan over de komende vijf edities van de Europese toernooien.Dat schrijft The Times althans. De UEFA zou ruim vijfhonderd miljoen euro omzet zijn misgelopen als gevolg van de coronacrisis (514 miljoen pond), vanwege de misgelopen televisie- en sponsorinkomsten. De prognose was dat er 1,95 miljard (!) euro was gereserveerd aan prijzengeld voor de groepsfase van het miljardenbal, maar de vraag is hoeveel daar vanaf gaat. En ook of het dit seizoen al meteen wordt versoberd. 

Huidige verdeling van de gelden
Dat is voor alle Nederlandse clubs slecht nieuws, al incasseert Ajax dit seizoen sowieso by far het beste. Alleen het bereiken van de groepsfase leverden de Amsterdammers al ruim vijftien miljoen euro, wat hoger is ten opzichte van de andere Nederlandse clubs: 7,7 (PSV), 6,1 miljoen (Feyenoord) en 7,1 miljoen euro (AZ).

Als de prijzengelden per gewonnen duel niet veranderen, heeft Ajax daar ook veel meer baat bij: per CL-zege krijgt het namelijk 2,7 miljoen euro, tegenover 570.000 in de Europa League. Een gelijkspel in het miljardenbal is zelfs meer waard (900.00, tegenover 190.000 euro in de Europa League). Overwintering in de CL is 9,5 miljoen euro waard en in het kleine broertje slechts 1 miljoen of 500.000 – afhankelijk van de eindklassering. Of er aan die bedragen veel zal veranderen dit seizoen, is nog onbekend.

  

gerelateerd

Meer nieuws

  1. vrijdag 27 november 2020

  2. donderdag 26 november 2020