'Liefst 12 corona-besmettingen in A-selectie AZ: veel onzekerheid'

'Liefst 12 corona-besmettingen in A-selectie AZ: veel onzekerheid'

20 oktober 2020 – AZ kampt naar verluidt met liefst twaalf coronabesmettingen in de A-selectie. De Alkmaarders brachten dinsdag naar buiten dat het virus zich verder had verspreid over de club en in de A-selectie inmiddels dus vermoedelijk is ver drievoudigd ten opzichte van de eerste testronde met positieve uitkomsten. Het treffen met Napoli in de Europa League donderdagavond staat meer dan op losse schroeven.Dat schrijft De Telegraaf althans, nadat AZ eerder op de dag melding had gemaakt van nieuwe besmettingen. Eerder ging het nog om vier spelers uit de A-selectie, maar inmiddels zou dat aantal volgens het dagblad dus op liefst twaalf staan. In Nederland staat de teller van spelers dat afwezig mag zijn voor een duel afgelast moet worden op dertien, maar vanwege veiligheidsvoorschriften werd het duel tussen RKC Waalwijk en PEC Zwolle bij minder besmettingen bijvoorbeeld ook al afgelast.

Het vervelende voor AZ is echter dat de UEFA minder tot geen uitwijkmogelijkheden heeft. In de voorrondes werden teams waarbij een uitbraak werd geconstateerd uit het toernooi gezet, omdat er geen ruimte was om de duels in te halen. Voor de wedstrijden in de groepsduels kan een 3-0 reglementaire nederlaag worden opgelegd als er geen team op de been kan worden gebracht vanwege een coronauitbraak. Het is onduidelijk of de UEFA dat ook daadwerkelijk als straf zal gebruiken, of dat dit duel wel mag worden verplaatst.

Normaliter zou AZ woensdag in het vliegtuig stappen naar de Italiaanse stad Napels, maar daar stonden ze al niet te springen in Italië om de Alkmaarders en na deze nieuwe positieve tests zal dat niet in positieve zin zijn veranderd. Integendeel zelfs. Eerder bleef Napoli zelf thuis voor de Serie A-wedstrijd tegen Juventus, waarvoor de club overigens wel drie punten aftrek en een strafpunt kreeg opgelegd, waartegen het overigens wel in beroep is gegaan.

Lees ook: Nieuwe coronabesmettingen bij AZ, roep om streep door EL-duel

Volgens het Noordhollands Dagblad hebben onder andere Myron Boadu en Hakon Evjen een positieve test afgelegd: zij ontbraken dinsdag op de training. Ook Jordy Clasie, Ferdy Druijf, Timo Letschert zijn er vermoedelijk niet bij, terwijl vanuit de andere teams vermoedelijk ook Juan Familia-Castillo, Thijs Oosting en doelman Beau Reus zijn besmet. 

De vraag is hoeveel positieve tests gegrond blijken en hoeveel positieve tests daar nog bij komen in de komende uren. Ook is het de vraag wie van de negatief geteste spelers mogelijk nog in quarantaine moeten gaan. 'AZ staat in nauw overleg met de KNVB, GGD en UEFA', schreef de club in het statement eerder.

  

gerelateerd

Meer nieuws

  1. vrijdag 27 november 2020

  2. donderdag 26 november 2020