Vitesse overleeft domme rode kaart Tannane dankzij Broja

Vitesse overleeft domme rode kaart Tannane dankzij Broja

18 oktober 2020 – Ondanks een oliedomme rode prent van middenvelder Oussama Tannane is Vitesse erin geslaagd om met 0-2 te winnen bij ADO Den Haag. De openingstreffer kwam op naam van Armando Broja, maar net voor rust kreeg Tannane twee gele kaarten binnen een paar seconden wegens protesteren. Dat bracht diezelfde Broja echter niet van de wijs en hij scoorde met een individuele actie de bevrijdende treffer. Hierdoor stijgt Vitesse naar de tweede plek in de competitie.Vitesse kende een goed begin van de competitie. Het verloor weliswaar van Ajax, maar wist ook driemaal te winnen in vier wedstrijden. ADO moest iets langer wachten op de eerste zege van het seizoen. Na drie nederlagen boekten zij vorige wedstrijd een broodnodige zege op VVV, nadat invaller David Phillip diep in de blessuretijd de winnende maakte. Dit optreden leverde hem echter geen basisplaats op, terwijl er bij de Arnhemmers wel een aantal verassingen aan de aftrap stonden. Zij moesten het namelijk stellen zonder Thomas Bruns, Danilho Doekhi en Million Manhoef door positieve coronatests. Ook ADO had twee positieve tests in de A-selectie, maar maakte de namen niet bekend.

Met alle wijzigingen van dien, deelde Vitesse toch de lakens uit gedurende de eerste helft. ADO kreeg het wel voor elkaar om de tegenstander buiten het zestienmetergebied te houden, maar kon de overkant niet bereiken. Dat resulteerde in een duidelijk strijdplan van de Arnhemmers; schieten van afstand. Hoewel Tannane het doel het meest onder vuur nam, werd middenvelder Sondre Tronstad het gevaarlijkst met een knappe volley vanaf randje zestien. De reactie van Luuk Koopmans was echter ook uitstekend. Toen de ploeg van Aleksandar Rankovic deze stortvloed aan schoten had overleefd, kreeg het na een halfuur zelf de grootste kans. Amar Catic was aan de verdediging ontsnapt, maar speelde oog in oog met Remko Pasveer de bal te ver voor zich uit.

Als je hem aan de ene kant niet maakt, valt hij uiteraard aan de andere kant. Drie minuten later opende Broja namelijk de score uit een rebound. Tannane kwam met een goede actie op de proppen en gaf de bal mee aan Loïs Openda. Hij stuitte nog op doelman Koopmans, maar de huurling van Chelsea wist het net dus wel te vinden. Het grootste moment van extase vond echter plaats kort voor rust toen Tannane het hoofd totaal verloor toen hij geen vrije trap meekreeg.

Stevige protesten aan het adres van scheidsrechter Richard Martens kwam hem op geel te staan en toen hij daarna niet ophield met schreeuwen richting de leiding kon hij door zijn tweede gele kaart gaan douchen. Ook zijn teamgenoten kregen vervolgens nog een verbale uitbrander van de creatieve middenvelder.

Dit moment zorgde ervoor dat het spelbeeld in de tweede helft volledig kantelde. ADO maakte nu het spel en Vitesse leunde achterover. De ploeg uit Den Haag probeerde echter wel op een andere wijze tot scoren te komen. Met ook Jonas Arweiler nog binnen de lijnen, bracht het Michiel Kramer en Nikos Karelis en probeerde het door de lucht tot kansen te komen. Dat plan kwam daarentegen totaal niet uit de verf en tot overmaat van ramp besliste Broja twintig minuten voor tijd de wedstrijd. Hij kwam door over rechts, trok naar binnen en vond de korte hoek. De aanvaller stond op het randje van buitenspel, maar doordat de buitenspelcamera's defect waren, kon de VAR er niet naar kijken.

Hoewel ADO het opportunistisch bleef proberen, bleken zij niet in staat om Pasveer serieus te testen. De enige kans na de 0-2 kwam nog op naam van Arweiler die de bal vanuit een moeilijke hoek op de lat schoot. Door de overwinning doet Vitesse goede zaken en stijgt het naar de tweede plek in de Eredivisie. ADO blijft naar onderen kijken en is nu net boven de streep terug te vinden op plek vijftien. De concurrenten FC Emmen en Fortuna Sittard komen echter nog (tegen elkaar) in actie.

Opstellingen en beoordelingen*:
ADO Den Haag: Luuk Koopmans 7,5; Lassana Faye 5 (55. David Philipp 5,5), Peet Bijen 6, Shaquille Pinas 6,5, Milan van Ewijk 5; Samy Bourard 4,5 (45. Ravel Morrison 6,5), Dante Rigo 5, Kees de Boer 5; Amar Catic 5 (68. Nikos Karelis 6), Jonas Arweiler 5,5, Vicente Besuijen 5 (55. Michiel Kramer 6).

Vitesse: Remko Pasveer 6,5; Maximilian Wittek 6,5, Tomas Hajek 6, Riechedly Bazoer 6,5 (88. Filip Delaveris -), Jacob Rasmussen 6,5, Eliazer Dasa 6; Daan Huisman 5,5 (78. Thomas Buitink -), Oussama Tannane 3, Sondre Tronstad 5,5; Armando Broja 7,5 (78. Oussama Darfalou -), Loïs Openda 5,5 (71. Idrissa Toure -).

Man of the match: Armando Broja
*Spelers moeten tenminste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

  

gerelateerd

Meer nieuws

  1. zaterdag 28 november 2020

  2. vrijdag 27 november 2020