SC Heerenveen
2 – 0
FC Emmen

Tienkoppig AZ verliest tegen VVV wederom punten in slotfase

Tienkoppig AZ verliest tegen VVV wederom punten in slotfase

17 oktober 2020 – Een gehavend AZ heeft zaterdagavond weer niet weten te winnen in de Eredivisie. Net als twee weken geleden tegen Sparta gaf het in de laatste minuten de voorsprong weg nadat het een rode kaart kreeg. Nu zorgde een penalty van Georgios Giakoumakis voor een 2-2 gelijkspel tegen VVV-Venlo. Hierdoor speelt AZ voor de vierde keer deze competitie gelijk en gaf het daarvan drie keer de zege in de slotfase uit handen.Passend in de trend van de afgelopen weken traden de Alkmaarders vrijdagmiddag met een aantal positieve coronatests naar buiten. Liefst drie stafleden en zes spelers, waarvan vier uit de A-selectie, hadden het virus onder de leden en moesten dus de ontmoeting met VVV aan zich voorbij laten gaan. Gezien de matige competitiestart met drie remises in drie wedstrijden, kwam dit de ploeg van Arne Slot extra beroerd uit. De Venlonaren begonnen de competitie een stuk beter met vier punten uit twee wedstrijden, maar verloren daarna twee keer en waren in de wetenschap dat zij aan AZ en Ajax als komende tegenstanders een hele kluif zouden hebben. 

Zonder Timo Letschert en Ferdy Druijff in de selectie schoot AZ uit de startblokken. Net als vorige wedstrijd tegen Sparta was er wederom een hoofdrol weggelegd voor Jesper Karlsson. De Zweed krulde vanaf een meter van de zijlijn de bal precies in de verre bovenhoek. Deze droomstart gaf het Alkmaarse zelfvertrouwen de impuls die het zo hard nodig had, waardoor de ploeg VVV de eerste helft volledig van het kastje naar de muur stuurde. Onder leiding van de wervelende buitenspelers Karlsson en Calvin Stengs kwam AZ tot een aantal goede kansen. Na een kleine twintig minuten speelde Stengs zijn tegenstander door de lucht uit en testte hij Delano van Crooij in de korte hoek. Niet veel later wist hij het net wel te vinden na een fraaie aanval waarin Teun Koopmeiners Jonas Svensson wegstuurde en de back de bal kon terugleggen met het hoofd. De Venlose defensie gaf Stengs alle ruimte om de bal nog eens goed te leggen en zijn eerste doelpunt van het seizoen te maken.

Diezelfde defensie bleef het ontzettend lastig hebben met de beweeglijke aanvallers van AZ. Vanaf ongeveer dezelfde positie als de eerste goal legde Karlsson met een halfuur op de klok de bal perfect op het hoofd Myron Boadu, die ongelukkig de lat trof. Kort voor rust kreeg het echter toch een zware tegenslag te verwerken toen er wederom een speler van AZ met rood naar de kant moest. Svensson gleed met twee benen naar de bal en arbiter Christiaan Bax beoordeelde dit als buitensporig. Net als twee weken daarvoor (rode kaart van Marco Bizot tegen Sparta) moesten zij de voorsprong dus verdedigen met een ondertal. Gezien die uitslag tegen de Spartanen wist Arne Slot dat de drie punten nog lang niet binnen waren.

Met dat in zijn achterhoofd liet hij zijn ploeg in de tweede helft ook een stuk verdedigender spelen. Na een uur werd smaakmaker Karlsson van het veld gehaald en verdediger Pantelis Hatzidiakos gebracht. VVV moest het spel gaan maken, maar bleek totaal niet in staat om in de buurt van het vijandelijke doel te komen. Het gevolg was dat de neutrale kijker de absolute verliezer leek en het puntje van de stoel in de tweede helft met rust gelaten kon worden. Dat bleek echter een grote misvatting. Vier minuten voor tijd maakte Evert Linthorst het weer spannend door tegen een bal van Vito van Crooij aan te lopen en na een overtreding van Bruno Martins Indi ging de bal in de 88e minuut ook nog eens op de stip. Giakoumakis bleef kalm en bezorgde VVV het vijfde punt in de Eredivisie. AZ heeft met al deze gelijke spelen vier punten verzameld en staat dus op een teleurstellende elfde plek.

Opstellingen en beoordelingen*:

AZ: Hobie Verhulst 6; Owen Wijndal 6,5, Bruno Martins Indi 5, Ramon Leeuwin 6, Jonas Svensson 4,5; Fredrik Midtsjø 6, Dani de Wit 6,5, Teun Koopmeiners 6; Calvin Stengs 7,5, Myron Boadu 6, Jesper Karlsson 7,5 (63. Pantelis Hatzidiakos 6).

VVV-Venlo: Delano van Crooij 4,5; Lukas Schmitz 6 (81. Stan van Dijck -), Arjen Swinkels 6, Christian Kum 6, Tristan Dekker 6; Roy Gelmi 5 (45. Torino Hunte 6), Evert Linthorst 7, Zinedine Machach 5 (63. Ante Coric 6); Vito van Crooij 5, Georgios Giakoumakis 6, Joshua John 5 (74. Jafar Arias -).

Man of the match: Calvin Stengs
*Spelers moeten tenminste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

  

gerelateerd

Meer nieuws

  1. zaterdag 24 oktober 2020

  2. vrijdag 23 oktober 2020