De Boer: "Je zult iets anders zien dan het eerste duel tegen Italië"

De Boer: "Je zult iets anders zien dan het eerste duel tegen Italië"

13 oktober 2020 – Frank de Boer heeft benadrukt dat de poule van Nederland in de Nations League nog wijd open ligt. Morgen treedt Oranje in Bergamo aan tegen Italië, dat met vijf punten uit drie wedstrijden koploper is van de groep. Nederland en Polen volgen met beide vier punten, Bosnië-Herzegovina is de hekkensluiter met twee uit drie. "Als we een goed resultaat halen - en daar gaan we allemaal vanuit - dan ziet de wereld er opeens heel anders uit", zei De Boer dinsdagmiddag op de persconferentie in aanloop naar het duel tegen Italië. Zondagavond kwam zijn Oranje niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel tegen Bosnië, al kwam daar volgens de nieuwe bondscoach ook een stukje pech bij kijken. "Tegen Bosnië hebben we geen topwedstrijd gespeeld, maar als je vijf goede kansen krijgt, moet je gewoon winnen."

De Boer verwijst naar zijn voorganger Ronald Koemand. "Onder de vorige bondscoach hebben ze vaak in de laatste minuten nog de winnende goal gemaakt. Dat dwing je vaak af, maar ik kan me het papiertje nog herinneren." Daarmee doelt hij op het briefje dat Koeman in de slotfase van de wedstrijd tegen Duitsland in november 2018 aan zijn spelers gaf. Daarop stond dat Virgil van Dijk als tweede spits moest gaan dienen, waarna de verdediger vervolgens de 2-2 binnenkopte. "De Duitsers moesten in de kleedkamer gedacht hebben: hoe hebben we hier in godsnaam gelijk gespeeld? Dan moet het net mee zitten."

Italië
Tegen Italië is De Boer vooral waakzaam voor de speelstijl van de koploper. "In de thuiswedstrijd waren we alleen achter de bal aan het rennen. Als we hem kregen, maakten we ook niet altijd de goede keuze. Ik denk dat sommige spelers nog niet honderd procent fit waren op dat moment." De bondscoach heeft twee mogelijke speelwijzes bedacht om de Italianen te bestrijden. "We moeten iets vinden waardoor we controle krijgen en niet dolende zijn. We hebben op twee scenario's getraind. Ik heb een voorkeur, maar daar moet de groep ook achter staan. Als zij het meeste vertrouwen hebben in optie A, gaan we het zo uitvoeren. Als dat niet goed zou gaan, kunnen we heel snel overschakelen naar scenario B. Daar hebben we goed over nagedacht. Als staf, maar ook met de spelers. Je zult in ieder geval iets anders zien dan de eerste wedstrijd tegen Italië."

Selectie
Op de persconferentie maakt de bondscoach ook duidelijk dat iedereen fit is. Over zijn opstelling doet hij geen uitspraken; zo wil hij nog niet zeggen of de in vorm verkerende Steven Berghuis in de basis begint. Ook het middenveld, waar Teun Koopmeiners of Donny van de Beek de geschorste Marten de Roon moet gaan vervangen, is nog een vraagteken. "Het hangt ervanaf in welke positie zijn vervanger gaat spelen. Teun heeft het goed gedaan en we weten wat hij kan. We weten ook dat Donny normaal een offensief ingestelde speler in. Die keuze zullen we moeten maken. Dat zien we morgen."


  

gerelateerd

Meer nieuws

  1. dinsdag 1 december 2020

  2. maandag 30 november 2020