Van Schaik: "Het imago van het voetbal zit ons in de weg"

13 oktober 2020, 08:56   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Wilco van Schaik luidt de noodklok voor het betaalde voetbal in Nederland. Volgens de bestuurder van NEC is er hulp vanuit de overheid nodig om het Nederlandse voetbal overeind te houden. Met name in de Eerste Divisie is de nood hoog. "Als er geen maatwerk vanuit Den Haag komt met financiële steun of de stadions weer deels mogen worden gevuld, gaan er clubs omvallen."

Dat vertelt hij tegenover De Telegraaf. "De KNVB heeft de overheidssteun niet losgekregen. Ons probleem zal als niet groot genoeg of specifiek genoeg gezien zijn. Dat moet de bond zich aanrekenen, maar wij als clubs onszelf ook. Het imago van het voetbal zit ons in de weg", denkt Van Schaik, eerder ook werkzaam bij FC Utrecht in de Eredivisie. "Het voetbal moet geholpen worden, net zoals cultuur of de landbouw. Voetbal is een specifieke sector die miljoenen mensen in ons land verbindt."

Daarbij moet volgens Van Schaik ook worden gerealiseerd dat er heel veel spelers voor een minimumloon spelen en dat 2700 euro het gemiddelde salaris is in de Eerste Divisie. "Waar clubs nu het tekort van één, twee of vijf miljoen euro uit vorig seizoen nog kunnen dekken, worden de verliezen dit jaar nog groter. En die kan geen club gedekt krijgen, behoudens de grote drie misschien", verwacht Van Schaik, die de hoop uitspreekt dat de NOW-regeling ook voor het voetbal blijft gelden.

Lees ookEredivisie verwacht géén nieuwe competitiestop

"Dat is de enig mogelijke redding voor het voetbal, want het gecreëerde noodloket is bijna een onmogelijke, lange route vanwege alle voorwaarden die eraan worden gesteld. Er is toch ook geen schouwburg die of boerenbedrijf dat in zijn eentje voor steun naar Den Haag moet? Nu we geen collectieve steun krijgen, moeten we met elkaar het plan maken hoe we zo snel mogelijk in de buitenlucht veilig in volle stadions kunnen spelen", aldus Van Schaik.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen