Forse kritiek De Boer: 'Kwestie van charisma en status'

13 oktober 2020, 08:31

Het huwelijk tussen Frank de Boer en het Nederlands elftal is vooralsnog geen groot succes. Niet alleen stelde Oranje in de eerste interlands onder de nieuwe bondscoach teleur en scoorde de ploeg nog niet, ook is de kritiek op de voormalig trainer van Ajax in het land al onevenredig groot. De ochtendkranten komen met een aantal verklaringen. 

'Twitteraars, televisie-analytici, hobby-analytici, verslaggevers, columnisten: vrijwel niemand die het voor De Boer opnam, of die het matige gelijkspel van Oranje enigszins relativeerde', schrijft het Algemeen Dagblad over de forse kritiek op De Boer. 'Het is een mechanisme dat meteen doet denken aan het tijdperk van Danny Blind als bondscoach van Oranje (2015-2017). Ook die trainer stond vrijwel vanaf zijn eerste werkweek onder druk, nog voor hij goed en wel begonnen was. (…) Ook Koeman kreeg heus kritiek als Oranje slecht speelde, maar nooit ongefilterd of genadeloos. Dat is een kwestie van natuurlijk charisma, maar ook van status.' Door het veelbesproken proces bij zijn aanstelling begon De Boer al met een achterstand, die vooralsnog niet goedgemaakt is.

Lees ook: Steun en kritiek voor De Boer: 'Internationals geven niet thuis'

Volgens dagblad Trouw was deze onrust rondom De Boer 'wel een beetje te voorzien'. 'Allereerst waren en zijn de verwachtingen rond dit Nederlands elftal nog altijd onrealistisch hoog. Onder Koeman kreeg Oranje weliswaar weer kleur op de wangen maar vooral tactisch, mentaal en fysiek werd de ploeg chronisch overschat. Mazzeltjes camoufleerden wat er allemaal nog aan schortte', schrijft de krant als eerste argument. Dat de spelers een grote rol hadden in de opvolging van Koeman, was ook een slechte zaak. 'Ze mogen dan bij grote clubs spelen, zelfreflectie is nooit de sterkste kant van een voetballer. Ook deze groep heeft een baas nodig, iemand met een eigen visie die bepaalt wat er gebeurt.' Dat De Boer in zijn eerste interlands niet eerder wisselde, spreekt ook niet in zijn voordeel net als het 'langdradige voetbal in U-vorm', dat voor te weinig gevaar zorgde. 'De Boer moet iets gaan bedenken om het opgelaaide kregelige sentiment om te draaien. Als het woensdag in Bergamo misgaat, komt die druk niet alleen van publiek en pers. Ook bij de spelers, die dweepten met Koeman, knagen slechte resultaten altijd aan het vertrouwen in de coach.'

Volgens het AD was de opgaande lijn die onder Koeman was ingezet, al wat langer doorbroken. 'Zo'n 0-0 van zondagavond in Bosnië, en hoe die wedstrijd verliep, dat verschilde eigenlijk amper van de 0-0 eerder dit jaar in Noord-Ierland. Of van de tweede helft in de uitwedstrijd dáárvoor in Belarus', schrijft het medium. 'Eigenlijk is de ontwikkeling van dit Nederlands elftal sinds 2018 in twee periodes op te delen. Eerst de fase waarin Oranje weer een ploeg werd waarmee Europa rekening houdt. Die fase ging onder Koeman langs een aantal tussenstations en werd nog versneld door de stormachtige ontwikkeling van spelers op clubniveau bij Ajax en Liverpool. Die groeifase kende zijn piek in de finaleronde van de Nations League. (…) Oranje moest aanvallers gaan krijgen die spelen bij clubs uit de structurele top 6 of top 8 van Europa. Inmiddels zijn we zo'n 16 maanden verder en is Nederland in bijna elke interland favoriet.' Dat is volgens het AD niet een realistische verwachting onder De Boer en eerder ook al niet onder Koeman.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen