Nederlandse voetbalstadions niet goed voorbereid op incidenten

9 oktober 2020, 16:55

Als er in een Nederlands voetbalstadions een incident plaatsvindt, bestaat de kans dat het uitloopt op een grote ramp. Volgens het Auditteam Voetbal en Veiligheid zijn de meeste stadions niet goed voorbereid op calamiteiten, zo blijkt uit een onlangs verschenen veiligheidsrapport. Daardoor is de veiligheid van de bezoekers in het geding.

De stadions zijn nu uiteraard leeg door corona, maar volgens het Auditteam moet er meer aandacht worden geschonken aan instortingsgevaar, verdrukking, terroristische aanslagen en extreem weer. Vanwege een gebrek aan rampenoefeningen, beperkte calamiteitenplannen én afgesloten nooddeuren zou een potentieel drama zich kunnen voltrekken.

'Deze combinatie baart ons heel veel zorgen. Op dit moment constateren wij deze zaken voor de derde keer op rij en dit kan niet meer onopgemerkt blijven', schrijft het team volgens de NOS in het rapport. 'Hier moet echt verbetering in komen. Een potentieel incident kan hierdoor immers gemakkelijk escaleren tot een grote ramp.'

Negen Eredivisie-clubs en tien Eerste Divisie-clubs hebben via vragenlijsten informatie gegeven over hun calimiteitenplannen. Hier is uit gebleken dat meerdere clubs afgelopen seizoen geen noodoefeningen hebben gedaan. Bij sommige clubs wordt er al meer dan een jaar gewacht met het doen van een oefening. 'Dit is zelfs tijdens de coronacrisis een opvallende stijging (ten opzichte van de aangeleverde informatie in andere jaren, red.) aangezien er nog geen drie maanden overlap zit tussen de laatste wedstrijd (in maart, red.) en de vragenlijst.'

In Nederland valt het vooralsnog gelukkig mee met de incidenten in stadions, maar vorig jaar was het in augustus 2019 wel foute boel toen bij AZ een deel van het dak instortte. Er waren op dat moment geen fans aanwezig in het stadion.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen