Feyenoord maakt sterke indruk en grijpt de koppositie

4 oktober 2020, 16:44

Een oppermachtig Feyenoord heeft zondagmiddag met een overtuigende zege op Willem II de eerste plaats in de Eredivisie overgenomen van Ajax. In het Koning Willem II stadion in Tilburg zette Evangelis Pavlidis de Tilburgers nog wel op voorsprong, maar in de tweede helft repareerde Feyenoord de achterstand via twee goals van Steven Berghuis en eentje van Bryan Linssen: 1-4. Ridgeciano Haps had voor rust al de 1-1 gemaakt op aangeven van de sterk spelende Carlos Teixeira.   

Twee dagen voor aanvang van deze wedstrijd werd bekend dat er twee spelers van Feyenoord positief waren getest op het coronavirus. Wie het waren bleef geheim, maar het waren in ieder geval niet de echte sterkhouders. Berghuis startte gewoon, net als dat de van FK Krasnodar gehuurde Uros Spajic direct in de basis mocht beginnen. Tevens was Mark Diemers weer fit, hij begon als linksbuiten met Bryan Linssen naast hem in de spits.

Dat Feyenoord een volle ziekenboeg heeft en twee positief geteste spelers, betekende ook dat er maar vijf man op de bank zaten naast Dick Advocaat. Met zestien spelers ging Feyenoord dus op jacht naar de drie punten, die het de laatste jaren zo vaak had meegenomen uit Tilburg. Willem II won twaalf jaar geleden voor het laatst voor eigen publiek van de landskampioen van 2017, terwijl Feyenoord vier van de laatste vijf edities had gewonnen.

Op deze eerste zondag van oktober zag het er halverwege het duel echter nog niet naar uit dat Feyenoord opnieuw met de zege aan de haal ging. Willem II liet zien dat het een ploeg is om rekening mee te houden en deed in delen van de eerste helft niet onder voor Feyenoord. Het kwam na een krap kwartier zelfs op voorsprong. Bij een knullig weggegeven hoekschop kwam de bal voor de voeten van de vrijstaande Pavlidis en daar wist de Griek natuurlijk raad mee 1-0.

De treffer zorgde ervoor dat het duel los kwam, tot dat moment was het nog wat voorzichtig van beide kanten. Feyenoord zocht meer de aanval omdat het die achterstand wilde goedmaken en een na iets meer dan een half uur lag de 1-1 in het netje. Linksback Haps zette de aanval op door Teixeira in te spelen en ontving de bal op een presenteerblaadje terug van de Portugees. Van dichtbij maakte Haps 1-1. Dat was ook de ruststand, mede omdat Bryan Linssen na een fout van debutant Vincent Schippers vergat om oog in oog met Robbin Ruiter te scoren. Dat was de tweede redding van Ruiter tot dan toe, hij had ook een vrije trap van Berghuis weggebokst.

Feyenoord ging bij het verlaten van de kleedkamers door met waar het in de eerste helft bij gebleven was. De Rotterdammers grepen Willem II bij de strot en zetten het overwicht al snel om in doelpunten. Eerst was het de beurt aan Bryan Linssen, die na geklungel achterin bij Willem II de lachende derde was en simpel binnen schoof. Het was na vier duels zijn eerste in het shirt van Feyenoord.

Een paar minuten later pikte ook sterspeler Berghuis zijn doelpunt mee. Teixeira, die al een assist gaf op Haps, stond ook aan de basis van de goal van Berghuis. De middenvelder trok de bal goed terug vanaf de achterlijn waardoor de aanstormende Berghuis de hoek voor het uitzoeken had en simpel binnenschoot. Zo stond het na zestig minuten 1-3, maar dat had ook 1-5 kunnen zijn. Linssen stuitte snel na de 1-3 op Ruiter en kopte even later over uit een voorzet van Berghuis.

Met nog een half uur op de klok was er nog genoeg tijd voor Willem II, maar de Tricolores slaagden er niet meer in om Feyenoord aan het wankelen te brengen. De nieuwe koploper van de Eredivisie domineerde de tweede helft volledig en stonden geen enkele kans toe. Verder dan een vrije trap van Mike Trésor op de bovenkant van de lat kwam Willem II niet.

Sterker nog, een kwartier voor tijd maakte Berghuis er zelfs 1-4 van. Dat was te danken aan Willem II-doelman Ruiter, die bij het ver uitkomen de bal in de voeten van de aanvoerder van Feyenoord tikte. Berghuis keek even en krulde de bal keurig in het lege doel, twee verdedigers van Willem II kwamen net te laat. Meer schade bleef het team van Adrie Koster bespaard, tot meer goals (wel kansen) kwam Feyenoord niet. Met 1-4 stapte Feyenoord dus van het veld, wetende dat het voor even en misschien wel twee weken de koploper van de Eredivisie zou zijn.

Opstellingen en beoordelingen*:

Willem II: Robbin Ruiter 4.5, Vincent Schippers 4.5 (68. Victor van den Bogert 5), Sebastian Holmén 5, Jordens Peters 5, Derrick Köhn 5, Dries Saddiki 5 (54. Mats Köhlert 5), Görkem Saglam 5, Pol Llonch 5.5, John Yeboah 5 (62. Ole Romeny 5), Evangelis Pavlidis 5.5, Mike Trésor 5.5.

Feyenoord: Justin Bijlow 6, Bart Nieuwkoop 6.5, Uros Spajic 6.5, Marcos Senesi 6, Ridgeciano Haps 7 (86. Tyrell Malacia -), Leroy Fer 6, Jens Toornstra 5, Joao Carlos Teixeira 8 (78. Orkun Kökçü -), Mark Diemers 5.5 (81. Luciano Narsingh -), Steven Berghuis 8, Bryan Linssen 6.5 (81. Robert Bozenik -).

Man of the match: Carlos Teixeira

*Spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen