Onmachtig Ajax loopt opnieuw schade op bij FC Groningen

4 oktober 2020, 14:20   Bijgewerkt: 4 oktober 2020, 14:37

Als laatste Eredivisie-ploeg heeft ook Ajax zijn eerste puntverlies van het seizoen 2020-2021 moeten noteren. De Amsterdammers zaten tegen een zeer gedisciplineerd spelend FC Groningen nooit écht in de wedstrijd en moesten dus concluderen dat een treffer van basisdebutant Remco Balk een brug te ver bleek (1-0). Net als vorig seizoen ging de formatie van Erik ten Hag in het hoge noorden dus onderuit.

In het desolate Hitachi Capital Mobility stadion was er Ajax veel aan gelegen de perfecte seizoensstart voort te zetten. Na een enerverende transferweek, waarin de Amsterdammers Sergiño Dest kwijt raakten en daar direct Sean Klaiber voor terug haalden, moest coach Erik ten Hag wat puzzelen met zijn opstelling. De vorige week geblesseerd geraakte Perr Schuurs moest uit voorzorg op de bank plaatsnemen, terwijl nieuweling Mohammed Kudus wegens een gebrek aan fitheid helemaal buiten de selectie werd gehouden. Daar tegenover stond dan wel het feit dat Edson Álvarez gewoon kon spelen, omdat de rode kaart die hij vorige week tegen Vitesse kreeg geseponeerd werd.

Zoals mocht worden verwacht was Ajax de dominante ploeg en had het eigenlijk steeds de bal. Dat leverde vooral over de flanken de nodige dreiging op, maar omdat FC Groningen zeer compact en gedisciplineerd speelde resulteerde dat behalve een groot aantal hoekschoppen niet in doelrijpe kansen. Ryan Gravenberch was er met een poeier uit de tweede lijn nog dichtbij, maar de middenvelder schoot naast. De thuisploeg moest zich op haar beurt beperken tot een of twee kansjes, waarvan een kopbal van Jørgen Strand Larsen de grootste was. De stadionspeaker zag die kans zelfs voor een treffer aan en startte de goaltune in, maar het leer vloog toch echt over Andre Onana heen de tribune in.

Met de treffer van Balk nam de toch al aanwezige frustratie aan Amsterdamse zijde flink toe. Verschillende spelers zaten totaal niet in de wedstrijd, waardoor Ten Hag zich tot twee keer toe genoodzaakt zag een dubbele wissel toe te passen. Veel hielp dat in eerste instantie niet, want het was Groningen dat steeds brutaler op zoek ging naar een grotere voorsprong. Ramon Pasqual Lundqvist leek dat doel te bereiken, maar na een uitstekend uitgespeelde aanval raakte de Zweed de paal. Onana stond aan de grond genageld en keek opgelucht toe.

In de slotfase van het duel sloeg de chaos dan toch nog toe. Ajax ging in een uiterste poging nog een resultaat te behalen dan eindelijk wat opportunistischer spelen en bij Groningen sloeg na een wedstrijd lang hard werken de vermoeidheid toe. Een minuut of tien voor tijd leek de gelijkmaker dan ook te vallen, maar Dusan Tadic en invaller Klaas-Jan Huntelaar raakten beiden de lat. Toen er door arbiter Higler maar liefst acht minuten blessuretijd werden bijgeteld leek het evenwel pas écht spannend te worden, maar niets bleek minder waar. Ajax was simpelweg niet bij machte om een echte kans te creeëren, waardoor Balk het goudhaantje werd.

Opstellingen en beoordelingen:*

FC Groningen: Sergio Padt 7; Damil Dankerlui 7, Wessel Dammers 7, Ko Itakura 7, Bart van Hintum 7; Azor Matusiwa 7.5, Daniël van Kaam 7 (97. Romano Postema -); Ahmed el Messaoudi 6.5, Ramon Paqual Lundqvist 6.5 (86. Thomas Poll -), Remco Balk 7.5 (69. Mo El Hankouri 6); Jørgen Strand Larsen 7.5 (70. Patrick Joosten 6)

Ajax: Andre Onana 6.5; Noussair Mazraoui 6.5 (77. Klaas-Jan Huntelaar -), Jurriën Timber 6, Daley Blind 6 (77. Lissandro Martinez -), Nicolas Tagliafico 6; Edson Álvarez 5.5 (69. Jurgen Ekkelenkamp 6), Ryan Gravenberch 6.5; Antony 6 (55. David Neres 5), Quincy Promes 4.5, Dusan Tadic 7; Zakaria Labyad 5 (69. Lassina Traoré 5.5)

Man of the Match: Azor Matusiwa

*Spelers moeten minimaal twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen