PSV dankzij aanwinst Zahavi naar de groepsfase Europa League

PSV dankzij aanwinst Zahavi naar de groepsfase Europa League

1 oktober 2020 – PSV heeft zich donderdag verzekerd van de groepsfase van de Europa League. De Eindhovenaren rekenden op bezoek bij Rosenborg BK af met de thuisploeg dankzij een doelpunt én assist van zomeraanwinst Eran Zahavi (0-2). Door de overwinning krijgen de Eindhovenaren niet alleen een flinke financiële impuls, maar doet het ook uitstekende zaken in de coëfficiëntenlijst. Dompers waren het uitvallen van Ryan Thomas en Philipp Max.Voor het financiële én sportieve aspect waren de belangen uiterst hoog voor PSV, bij wie kersverse aanwinst Zahavi meteen een basisplaats kreeg. Samen met Cody Gakpo en Donyell Malen maakte hij de voorhoede compleet, terwijl Mohamed Ihattaren op de bank zat naast Schmidt, die afgelopen weekend veel rouleerde. De basiself van PSV moest dan ook fit zijn, maar had het in de beginfase niet gemakkelijk. Domper was ook het vroege uitvallen van Thomas met een enkelblessure na twintig minuten.

Maar dat was vrijwel iedereen meteen daarna vergeten, toen Zahavi een prima pass van Zahavi tegen de touwen kopte. De Israëlier maakte zijn naam als goalgetter waar, al raakte hij even voor zijn openingstreffer nog de paal bij een gevaarlijke poging. PSV had zodoende in spel en statistieken de leiding in de wedstrijd en verzuimde een aantal keer de score te vergroten: Zahavi en ook Malen lieten voor en direct na de pauze na om PSV's tweede te maken.

Toen ook Max naar de kant moest met een blessure na een uur spelen, hij liep een hamstringkwetsuur op, ging Rosenborg BK nadrukkelijker op jacht naar de gelijkmaker. En juist dat is iets dat de ploeg van Schmidt goed beheerst: profiteren van de ruimte die een tegenstander geeft. Toen Gakpo een pass in de opbouw onderschepte en de bal vervolgens terechtkwam bij Zahavi, behield de spits het overzicht, vond Gakpo en hij zorgde met een knap ingeschoten bal alsnog voor de zo gewilde tweede treffer (0-2). Opnieuw een razendsnelle treffer na een blessurewissel bij PSV.

Zonder een seconde in de problemen – mede omdat invaller Erland Reitan een enorme kans over schoot met zijn eerste balcontact in het duel - te zijn geweest, speelde PSV zich volwassen en rustig de groepsfase van de Europa League in. In de Eredivisie maakten de Eindhovenaren weinig indruk, Europees heeft PSV zowel vorige week in Slovenië als ook in Noorwegen geen problemen gekend en doet het wat het moet doen. 

Daardoor gaat Schmidt met zijn elftal de koker in van de loting die morgenmiddag (vrijdag) op de rol staat. Met de komst van Zahavi lijkt PSV op basis van de eerste negentig minuten (hij werd in blessuretijd gewisseld) die hij op het veld bleef staan in elk geval een fitte goaltjesdief te hebben binnengehaald. Als hij zich zo blijft profileren, kan PSV in de groepsfase nog weleens meer punten halen voor de Nederlandse coëfficiëntenlijst. Als de blessures van Max en Thomas enigszins meevallen, was het dan ook een uitstekende avond voor PSV én het Nederlandse voetbal.

  

gerelateerd

Meer nieuws

  1. woensdag 21 oktober 2020

  2. dinsdag 20 oktober 2020