Sparta-directeur Laros: "De financiële pijn is groot, heel groot"

Sparta-directeur Laros: "De financiële pijn is groot, heel groot"

29 september 2020 – De coronacrisis heeft al behoorlijk huisgehouden in het Nederlandse profvoetbal en doet de clubs momenteel nog meer pijn. Het besluit dat er in ieder geval de komende weken geen fans meer naar stadions mogen, heeft er behoorlijk ingehakt. Ook bij Sparta Rotterdam.Directeur Manfred Laros legt aan het Algemeen Dagblad uit waar de grootste pijn zit. "Heel simpel: in het feit dat supporters hun cluppie niet kunnen zien voetballen. Dát is de pijn die we bij Sparta voelen. En ik denk dat elke clubdirecteur er zo tegenaan kijkt. Pas daarna komt die andere pijn, de financiële pijn. En die is groot, heel groot. Je hele exploitatie is ingericht op voetballen voor een vol stadion. Die inkomsten vallen nu weg. Elke club krijgt naar rato dezelfde klappen."

Er zou gezegd kunnen worden dat er door helemaal geen fans te ontvangen in plaats van een kleine groep, ook weinig kosten worden gemaakt. "Zo werkt het dus niet. Natuurlijk, we zijn met een leeg stadion minder geld kwijt aan de wedstrijdorganisatie", zegt Laros. "Maar die meevaller staat in geen verhouding tot de additionele inkomsten die we gewoonlijk overhouden aan een wedstrijd, zelfs als we -zoals recentelijk tegen Ajax- maar 4000 mensen kunnen ontvangen. En wat betreft die seizoen- en sponsorkaarten: een groot deel van onze 5000 seizoenkaarthouders heeft inderdaad gekozen voor onvoorwaardelijke steun. Maar dit geldt niet voor iedereen. Met sommige sponsors is de afspraak dat zij betalen op basis van wat ze geleverd krijgen. En nu kunnen we helaas niets leveren."

De crisis hakt er zwaar in bij Sparta, maar van een absolute noodsituatie is nog geen sprake. "Maar dat het piept en kraakt lijkt me duidelijk. Voorbeeld: het thuisduel met AZ van komende zondag had ons gewoonlijk circa 80.000 euro aan extra inkomsten opgeleverd. Een duel met Feyenoord of Ajax onder normale omstandigheden 100.000 euro. Valt allemaal weg, misschien wel voor een heel jaar. Dit kunnen we niet nóg een seizoen opbrengen."

  

gerelateerd

Meer nieuws

  1. zondag 1 november 2020

  2. zaterdag 31 oktober 2020