'Kabinet gaat melden dat er geen publiek meer naar stadions mag'

'Kabinet gaat melden dat er geen publiek meer naar stadions mag'

28 september 2020 – Er worden maandagavond nieuwe coronamaatregelen aangekondigd en die zijn zeer nadelig voor het profvoetbal. Het Algemeen Dagblad kondigt namelijk aan dat het kabinet zal gaan melden dat er geen fans meer naar wedstrijden in de Eredivisie en de Eerste Divisie mogen gaan. De speciale persconferentie wordt maandagavond gehouden.Ook zal er bekendgemaakt worden dat de horeca in het hele land om 22.00 uur de deuren moet gaan sluiten. Dat heeft allemaal te maken met het feit dat de coronabesmettingen in Nederland verder oplopen. Het kabinet voelt zich zodoende genoodzaakt om maatregelen te nemen en kiest er dus ook voor om geen publiek meer toe te laten in voetbalstadions. Het nieuwe maatregelenpakket is volgens de NOS van kracht voor de komende drie weken.

Dat nieuws komt enkele dagen nadat sportminister Tamara van Ark kritische geluiden horen over de gang van zaken in de voetbalstadions. Ze uitte haar zorgen over het feit dat de supporters zich niet goed aan de coronaregels zouden houden. Van Ark was niet te spreken over de Feyenoord-fans tegen FC Twente en de Willem II-fans tegen Rangers.

De KNVB kwam met een speciaal statement waarin het de kritiek weerlegde. 'We hebben twee incidenten gezien op 100 wedstrijden, waarvan één incident buiten het stadion was en daarmee niet gelieerd was aan de protocollen, handhaving en maatregelen die gelden in de stadions', liet de KNVB weten.

Eredivisie-directeur Jan de Jong gaf ook zijn reactie. "Er gaat heel veel goed. Veruit de meeste supporters gedragen zich voorbeeldig. Ik denk dat het voetbal juist een voorbeeld is voor een heleboel andere sectoren. Ze heeft haar verantwoordelijkheid gepakt. Er is hier sprake van een zeer gedegen, professionele en door alle denkbare partijen gesteunde aanpak. Benoem dit ook als politiek, en niet uitsluitend een incident. Dat is te makkelijk, en doet geen recht aan al die supporters voor wie het ook wennen is, maar die zonder morren de regels volgen om hun club te steunen. Door dik en dun. Niemand is nu geholpen bij symboolpolitiek. En de supporters weten heus wel dat ze onder een vergrootglas liggen. Ik reken op hun gezond verstand. En niet alleen op dat van hen."

Het statement van de KNVB heeft dus niet veel geholpen, aangezien er nu alsnog besloten wordt om zonder publiek verder te gaan. Dat geldt overigens niet alleen voor het profvoetbal, maar ook voor de amateurs.

  

gerelateerd

Meer nieuws

  1. woensdag 21 oktober 2020

  2. dinsdag 20 oktober 2020