Pover PSV struikelt over fit Heracles en maakt eerste misstap

Pover PSV struikelt over fit Heracles en maakt eerste misstap

27 september 2020 – Het Duitse onderonsje tussen PSV-trainer Roger Schmidt en zijn collega Frank Wormuth van Heracles is zondagavond in Almelo onbeslist gebleven. In het Erve Asito had PSV bij vlagen grote moeite het hoofd boven water te houden, waardoor het na het laatste fluitsignaal moest concluderen dat een punt het maximaal haalbare resultaat bleek. Beide treffers vielen vanaf de strafschopstip: Rai Vloet opende de score en Philipp Max trok de stand gelijk (1-1).PSV kwam uit een Europese week, waardoor Schmidt zijn elftal op vier plekken had gewijzigd ten opzichte van afgelopen donderdag tegen Mura. Dat leidde ertoe dat Mohamed Ihattaren, die nog niet geheel overtuigd lijkt van de werkwijze van zijn nieuwe trainer, het voor het eerst dit seizoen als basisspeler mocht laten zien. De omzettingen leken de Eindhovenaren in eerste instantie niet veel goed te doen, want er werd het eerste half uur nagenoeg niets gecreeërd door de bezoekers. Het tempo lag laag, waardoor het gedisciplineerd spelende Heracles totaal niet aan het wankelen kon worden gebracht.

De Almeloërs sponnen logischerwijs garen bij het voorzichtig spelende PSV, al wisten de manschappen van Wormuth zelf ook geen opgelegde kansen te noteren. Toch kwam de thuisploeg na een half uur voetballen wel op voorsprong. Een schot van buiten het strafschopgebied kwam terecht op de bovenarm van Nick Viergever, waarna scheidsrechter Kamphuis gedecideerd naar de stip wees. De regels omtrent strafbaar hands zijn dit seizoen echter aangescherpt, waardoor VAR Christiaan Bax het moment nog eens goed onder de loep nam om te bepalen of de bal nu daadwerkelijk onder de oksel van Viergever was terechtgekomen. Na enkele minuten schaarde Bax zich achter het besluit van Kamphuis, waarna Vloet vanaf elf meter de score kon openen: 1-0.

PSV leek van die achterstand enigszins wakker te schrikken en trapte het gaspedaal wat in. Cody Gakpo stichtte met enkele acties voor gevaar en Denzel Dumfries schoot maar net voorlangs. Toch zal Schmidt richting de rust niet tevreden zijn geweest met wat hij had gezien, zeker ook omdat Heracles nog op 2-0 leek te komen. Adrian Szöke verschalkte Yvon Mvogo met een lekker stiftje, maar werd tot opluchting van alles wat PSV was teruggefloten wegens buitenspel.

Schmidt greep in de rust hard in. Michal Sadilek, Mauro Junior en Ihattaren werden in de kleedkamer achtergehouden. De wissel zal vooral voor laatstgenoemde de relatie met zijn coach verder op scherp zetten, al kreeg de Duitser kreeg al vlug het gelijk aan zijn zijde. De tweede helft was nog geen vijf minuten gaande toen invaller Noni Madueke de zestien in dribbelde en tegen het kunstgras ging na een duel met Teun Bijleveld. Kamphuis vond het voldoende voor een strafschop, waardoor Max eenvoudig de stand gelijk kon trekken: 1-1.

De gelijkmaker gaf PSV niet het ruggesteuntje waar de ploeg ongetwijfeld op hoopte. Het bleef aarzelend voetballen, kon nog altijd weinig creeëren en moest af en toe zelfs oppassen voor een nieuwe achterstand. Vloet was er bijvoorbeeld dichtbij, maar vond Yvon Mvogo op zijn weg. Het leek er allemaal toe te leiden dat Schmidt een kwartier voor tijd zelfs genoegen nam met een puntendeling, toen hij een verdedigende wissel toepaste en Cody Gakpo wisselde voor Olivier Boscagli. Toch had het kwartje nog zijn kant op kunnen vallen, toen Donyell Malen kort voor tijd de reflexen van Michael Brouwer kon testen. De doelman liet zich echter niet verrassen, waardoor PSV met twee punten minder dan gewenst terug moest naar Eindhoven.

Opstellingen en beoordelingen*
Heracles
: Michael Brouwer 6.5; Tim Breukers 6.5 (78. Lucas Schoofs -), Robin Pröpper 6.5, Mats Knoester 6.5, Jeff Hardeveld 6; Orestis Kiomourtzoglou 5.5, Marco Rente 6, Teun Bijleveld 6.5, Rai Vloet 7.5; Sinan Bakis 6 (58. Sylvester van der Water 5.5), Adrian Szöke 6.5 (58. Delano Burgzorg 6)

PSV: Yvon Mvogo 6; Denzel Dumfries 6.5, Jordan Teze 6.5, Nick Viergever 6, Philipp Max 7; Mohamed Ihattaren 5 (46. Donyell Malen 5.5), Michal Sadilek 5 (46. Ryan Thomas 5), Pablo Rosario 6, Mauro Junior 5 (46. Noni Madueke 6.5); Bruma 6, Cody Gakpo 6.5 (77. Olivier Boscagli -)

Man of the Match: Rai Vloet
*Spelers moeten minimaal twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

  

gerelateerd

Meer nieuws

  1. zaterdag 28 november 2020

  2. vrijdag 27 november 2020