FC Utrecht uiterst moeizaam langs angstgegner RKC Waalwijk

FC Utrecht uiterst moeizaam langs angstgegner RKC Waalwijk

Maak deze avond spannender en leuker: zet in op een voetbalwedstrijd en krijg bij je eerste storting tot €50,00 extra als welkomstbonus bij Jacks.nl!
Speel bewust 18+, hands24x7.nl.

27 september 2020 – FC Utrecht heeft zondagmiddag de eerste thuiswedstrijd gewonnen. De club in het hart van het land kende een zwaar duel tegen RKC Waalwijk, maar won uiteindelijk verdiend met 3-1. Na de 1-0 van Mimoun Mahi leek er weinig aan de hand, totdat invaller Vitalie Damascan uit het niets iets terugdeed. Utrecht stelde vervolgens orde op zaken via de felbegeerde Gyrano Kerk en Sander van de Streek. Voor RKC betekende het de nederlaag op rij.

De Domstedelingen staken aan het begin van het seizoen de ambities niet onder stoelen of banken: het aanvallen van de top drie is het doel, net als het behalen van Europees voetbal. Dat lukte vorig seizoen niet, Utrecht kwam drie punten tekort. Het gaf daar de KNVB de schuld van vanwege dat het nog een duel te goed had ten opzichte van Willem II, maar zelf had Utrecht bijvoorbeeld zes punten verloren tegen de toenmalige hekkensluiter RKC.

Op bezoek in Waalwijk ging Utrecht vorig jaar met 2-1 onderuit na een 0-1 voorsprong, terwijl RKC in Utrecht een 0-1 uitslag op het scorebord zette via een goal van Melle Meulensteen. Voorafgaande aan deze speelronde was RKC opnieuw hekkensluiter met nul punten en nul goals uit twee duels, terwijl FC Utrecht vorige week was begonnen met een matig 1-1 gelijkspel bij VVV. Rechtsback Sean Klaiber trof in Limburg doel namens het team van John van den Brom.

De 1-1 tegen VVV was ietwat teleurstellend voor Utrecht geweest, zeker gezien de kansenverhoudingen in de tweede helft. Dat moest voor eigen publiek dus worden rechtgezet tegen RKC Waalwijk. Toch leek het er in het gros van de eerste helft nauwelijks op dat de thuisploeg wilde laten zien wat het in huis heeft. Het baltempo was laag en er ging veel mis, waardoor het voor RKC eenvoudig was om overeind te blijven.

In het laatste kwartier van de eerste helft kwam Utrecht uiteindelijk nog wel op voorsprong. Django Warmerdam ging de combinatie aan met Simon Gustafson en legde keurig af op Mahi. De van FC Zürich overgekomen aanvaller, die even daarvoor nog veel te slap had ingeschoten, scoorde nu wel: 1-0. Mahi was daarmee de enige die echt grote kansen had gehad, RKC stelde er niet meer dan een houdbaar afstandsschot van James Efmorfidis.

Vanwege de achterstand moest RKC na rust voorin meer klaarspelen als het nog een resultaat wilde halen in de Galgenwaard. Coach Fred Grim wisselde daarom twee van zijn aanvallers. Damascan kwam voor Finn Stokkers en Morad el Haddouti kwam voor Efmorfidis. Die eerste invaller liet gelijk zien dat misschien hij wel in de basis hoorde, want binnen een kwartier schoot hij de bal tegen de touwen. Hij ontsnapte aan de aandacht van Justin Hoogma en pegelde hard raak. Hij verraste daarmee doelman Maarten Paes en maakte ook de eerste goal dit seizoen van RKC.

FC Utrecht had de tegentreffer een beetje over zichzelf afgeroepen. De ambitieuze club deed weinig om de voorsprong te vergroten en werd na de tegentreffer pas weer wakker. Toch viel de 2-1 van Kerk uit het niets. De gewilde aanvaller kwam voor zijn man bij een door RKC verlengde ingooi en verraste vriend en vijand door de bal bij de eerste paal langs Kostas Lamprou te tikken.

Het restant van het duel bood nog flink wat spektakel. Zo kregen beide keepers het druk, Paes moest bijvoorbeeld reddend optreden bij een pegel van Anas Tahiri. Aan de overkant moest Lamprou vissen: tien minuten voor tijd besliste Van de Streek het duel door raak te koppen uit een corner van invaller Daniël Arzani. Het brak het verzet bij RKC, dat wist dat het voor de derde keer op rij verloor. Utrecht heeft zijn eerste zege te pakken en zal omhoog klimmen op de ranglijst.

Opstellingen en beoordelingen*:[/h2]

FC Utrecht: Maarten Paes 5, Sean Klaiber 6.5, Tommy St. Jago 6.5, Justin Hoogma 4.5, Django Warmerdam 6, Sander van de Streek 6.5, Othman Boussaid 6.5 (76. Eljero Elia -), Simon Gustafson 4.5, Bart Ramselaar 5 (70. Daniël Arzani 6.5), Mimoun Mahi 6 (70. Urby Emanuelson 5.5), Gyrano Kerk 6.5.

RKC Waalwijk: Kostas Lamprou 5, Saïd Bakari 5, Ahmed Touba 6.5, Melle Meulensteen 6, Luuk Wouters 4.5, Nicolás Olsak 5 (82. Cyril Ngonge -), Anas Tahiri 6.5, Vurnon Anita 6, James Efmorfidis 4.5 (46. Morad el Haddouti 6), Finn Stokkers 4.5 (46. Vitalie Damascan 6), Lennerd Daneels 5 (70. Sylla Sow 5).

Man of the match: Sean Klaiber
*Spelers moeten minimaal twintig minuten in actie komen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Reacties

gerelateerd