Tiental Ajax verslaat strijdend Vitesse in geweldig voetbalgevecht

Tiental Ajax verslaat strijdend Vitesse in geweldig voetbalgevecht

26 september 2020 – Ajax heeft ook na drie Eredivisie-wedstrijden nog geen steek laten vallen. Na een rode kaart voor Edson Alvarez moesten de Amsterdammers, net als in de openingswedstrijd tegen Sparta, een groot deel van het duel in ondertal tot een goed einde brengen. Dat lukte opnieuw, met dank aan goudhaantje Antony die twintig minuten voor tijd het winnende doelpunt maakte. Vitesse speelde in Amsterdam een prima wedstrijd, maar de gelijkmaker van Riechedly Bazoer bleek na de openingsgoal van Quincy Promes de enige Arnhemse treffer: 2-1.De wedstrijd in de Johan Cruijff Arena moest voor beide ploegen de eerste serieuze test van het nog verse seizoen worden. Zowel Ajax als Vitesse hadden in de twee voorgaande speelronden moeten aantreden tegen Sparta en RKC, wat voor beide ploegen zes punten en geen tegentreffers had opgeleverd. Voor het oog van zo'n 12.000 toeschouwers begon Vitesse brutaal aan het duel. Oussama Tannane nam direct vanaf de aftrap het initiatief, dribbelde wat Ajacieden voorbij en schoot vervolgens wild over. Datzelfde deed Promes direct in de tegenstoot, toen hij door een slordige terugspeelbal aan de kant van Vitesse in stelling werd gebracht.

De twee kansen bleken de opmaat naar een aardige openingsfase van het duel, waarin Vitesse zich graag liet zien. Dreiging was er aan Arnhemse kant ook zeker, maar van scherpte voor de goal was bij de bezoekers minder sprake. Andre Onana hoefde slechts eenmaal écht in actie te komen, toen Loïs Openda een perfect aangesneden voorzet op het Amsterdamse doel wist te koppen. Dan was Ajax op haar beurt een stuk efficiënter. De thuisploeg noteerde in het eerste half uur niet eens zo heel veel grote kansen en speelde bij vlagen ook slordig, maar vond zichzelf na twintig minuten voetballen wel terug op het scorebord. Noussair Mazraoui haalde met een flinke inspanning de achterlijn en legde perfect terug op de inkomende Promes, die vrijstaand binnen kon tikken: 1-0.

De openingstreffer van Promes leidde, vreemd genoeg, een vervelende fase van het duel in. Er werden over en weer veel overtredingen gemaakt en Van Boekel moest verschillende keren naar een gele kaart grijpen. Ook moest Perr Schuurs zich al na een half uur geblesseerd laten vervangen. Het dieptepunt, vanuit Amsterdams perspectief althans, moest toen echter nog komen. Na een duel tussen Loïs Openda en Edson Alvarez werd Van Boekel door de VAR naar de kant geroepen. Daar constateerde de arbiter al snel dat Alvarez op de enkel van de al liggende Openda was gaan staan en hoewel de actie niet agressief van aard leek, vond Van Boekel het toch zwaar genoeg voor rood.

Zo wist Ajax dus dat het in de tweede helft met tien man verder moest, wat ertoe leidde dat coach Erik ten Hag in de rust ingreep. Zakaria Labyad werd naar de kant gehaald ten faveure van Jurgen Ekkelenkamp, wat de balans op het veld enigszins moest herstellen. Die omzetting leek te werken, want Ajax kwam ondanks de ondertalsituatie fris uit de kleedkamer. Antony legde bijvoorbeeld enkele flitsende acties aan de dag en Ekkelenkamp had, weliswaar vanuit lastige hoek, de 2-0 op zijn schoen.

Die goal viel evenwel niet, waardoor Vitesse na een uur voetballen dan toch wist te profiteren van de extra speler die men op het veld had staan. Een Arnhemse aanval eindigde bij Bazoer, die niet nadacht en vanaf rand zestien mooi raak schoot. Het moet een lekker moment geweest zijn voor de oud-Ajacied, die van Vitesse-trainer Thomas Letsch veel verantwoordelijheid krijgt dit seizoen. De gelijkmaker leidde een sterke fase van de bezoekers in, wat natuurlijk deels werd veroorzaakt door de ruimtes die er kwamen te liggen. Aan scherpte ontbrak het bij Vitesse echter nog altijd, zoals bijvoorbeeld bij Eli Dasa die na een prima aanval de paal raakte. De tien van Ajax lieten zich ondertussen niet kennen en konden er met enige regelmaat nog razendsnel uitkomen. Dat leidde tot een nieuwe Amsterdamse voorsprong toen Promes na een lange rush meegaf aan Antony, die met rechts Remko Pasveer wist te passeren: 2-1.

Weer moest Vitesse dus op zoek naar een oplossing om in overtal een resultaat mee te nemen uit Amsterdam. Met het verstrijken van de tijd kregen de bezoekers het echter steeds moeilijker tegen een gedisciplineerd spelend Ajax. De 3-1 hing dan ook veel nadrukkelijker in de lucht dan de 2-2. Aan geen van beide kanten viel echter nog een treffer, waardoor moest worden geconcludeerd dat Ajax zaterdagavond simpelweg slimmer en efficiënter was dan haar tegenstander uit Arnhem. De regerend kampioen heeft nu met negen punten uit drie wedstrijden de koppositie in handen, terwijl Vitesse haar eerste seizoensnederlaag moet bijschrijven.

Opstellingen en beoordelingen*:
Ajax: Andre Onana 6; Noussair Mazraoui 7.5 (83. Sergino Dest -), Perr Schuurs 6 (30. Jurriën Timber 6.5), Daley Blind 7, Nicolas Tagliafico 6.5; Edson Álvarez 6, Mohamed Kudus 6.5; Antony 7.5, Quincy Promes 7.5 (91. Lassina Traoré -), Dusan Tadic 7; Zakaria Labyad 6 (46. Jurgen Ekkelenkamp 6.5)

Vitesse: Remko Pasveer 6.5; Eli Dasa 6.5 (82. Thomas Buitink -), Danilho Doekhi 6, Riechedly Bazoer 7, Tomas Hajek 6.5, Maximilian Wittek 6 (82. Million Manhoef -); Thomas Bruns 5 (61. Patrick Vroegh 6.5), Matús Bero 6, Oussama Tannane 7; Loïs Openda 6.5, Oussama Darfalou 6 (61. Armando Broja 7)

Man of the match: Quincy Promes
*Spelers moeten minimaal twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

  

gerelateerd

Meer nieuws

  1. vrijdag 30 oktober 2020

  2. donderdag 29 oktober 2020