Heerenveen koploper na moeizame zege op rood VVV

Heerenveen koploper na moeizame zege op rood VVV

26 september 2020 – SC Heerenveen is er zaterdagavond in geslaagd om de perfecte score in de Eredivisie te behouden. Dit deden ze door een krappe 1-0 zege te boeken tegen VVV-Venlo, dat eveneens nog ongeslagen was. Een rake penalty van Joey Veerman was genoeg voor de drie punten. De Venlonaren eindigden de wedstrijd met negen man, na de spijkerharde overtredingen van Tobias Pachonik en Simon Janssen.Beide ploegen stonden zaterdagavond aan de aftrap in de wetenschap dat ze hun ongeslagen status moesten verdedigen. De Friezen wonnen tweemaal overtuigend, van respectievelijk Willem II en Fortuna Sittard, terwijl VVV een zege boekte uit bij FC Emmen en vervolgens een knap punt pakte tegen FC Utrecht. Ondanks dat Heerenveen op papier de favoriet leek, was het VVV dat in het eerste halfuur domineerde. Daarbij werd het al zeer snel gevaarlijk via Georgios Giakoumakis. Joshua John ging over links de één-twee aan met Vito van Crooij en slingerde de bal voor het doel. De voorzet leek een fractie te hard, maar met een spectaculaire omhaal werkte de Griek het leder tegen de buitenkant van de paal.

Ondanks dat dit de enige serieuze kans was voor de ploeg uit Venlo, had Heerenveen in het eerste deel van de wedstrijd nóg minder in de melk te brokkelen. Pas met een ruim halfuur op de klok konden de mannen van Johnny Jansen dankzij een strafschop voor het eerst gevaarlijk worden. Scheidsrechter Kevin Blom legde de bal terecht op elf meter nadat het hoge been van Danny Post vleugelspeler Mitchel van Bergen had gevloerd. Joey Veerman benutte evenals vorige week tegen Fortuna dit buitenkansje, waardoor Heerenveen op 1-0 kwam.

Daarna nam Heerenveen het heft in handen, maar de speler die het meest gevaarlijk was, was Thorsten Kirschbaum. De doelman van VVV kwam met de schrik vrij nadat hij de bal miste door het toedoen van een polletje. De bal hobbelde over zijn voet, maar gelukkig voor hem ook naast het doel. Even later speelde hij de bal recht in de voeten van Henk Veerman, die vervolgens erg gehaast over schoot. Het feit dat de uitploeg deze hachelijke momenten overleefde, zorgde ervoor dat ze ook in de tweede helft nog altijd perspectief hadden op een goed resultaat. Dat veranderde toen Pachonik na een dik uur een rode prent voorgeschoteld kreeg. De Duitser speelde de bal te ver voor zich uit, probeerde dat te herstellen, maar raakte vol de enkel van Joey Veerman.

Alsof de Volendamse middenvelder het nog niet genoeg te verduren had, kreeg hij tien minuten voor tijd weer een aanslag te verwerken. Nu deelde de ingevallen Simon Janssen een schop uit op zijn knie, waardoor VVV verder moest met negen man. Voor Veerman betekende dit eveneens dat hij de kleedkamer op moest zoeken, hij hield een blessure over aan de overtreding. Ondanks dat Heerenveen met twee man meer stond, kon het de score niet meer uitbreiden. Dat was ook niet nodig, want met deze drie punten komen zij in ieder geval voor even aan kop te staan.

Opstellingen en beoordelingen*:
Heerenveen: Erwin Mulder 6; Sherel Floranus 6,5, Jan Paul van Hecke 6,5, Pawel Bochniewicz 6,5, Lucas Woudenberg 6; Joey Veerman 7 (Ibrahim Dresevic -), Oliver Batista Meier 5 (Rami Hajal 6,5), Rodney Kongolo 6; Mitchel van Bergen 5, Henk Veerman 5, Arjen van der Heide 5,5 (Couhaib Driouech -).

VVV-Venlo: Thorsten Kirschbaum 4,5; Tristan Dekker 6, Christiaan Kum 6,5, Roy Gelmi 6, Tobias Pachonik 4,5; Vito van Crooij 6,5, Evert Linthorst 6,5, Danny Post 6 (Simon Janssen 3,5); Joshua John 6,5 (Jafar Arias 5,5), Georgios Giakoumakis 6, Guus Hupperts 5 (Stan van Dijck 5,5).

Man of the match: Joey Veerman
*Spelers moeten tenminste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

  

gerelateerd

Meer nieuws

  1. vrijdag 23 oktober 2020

  2. donderdag 22 oktober 2020