AZ roept het over zichzelf af en ziet Fortuna langszij komen

26 september 2020, 20:53

AZ heeft zaterdag een 1-3 voorsprong uit handen gegeven tegen Fortuna Sittard: 3-3. De Alkmaarders kwamen snel op achterstand, maar bogen de wedstrijd vervolgens om naar een 1-3 voorsprong. Die had nog verder kunnen worden uitgebouwd als de ploeg van Arne Slot scherper was geweest voor de goal. In plaats daarvan kwam Fortuna knap terug en is AZ nu nog steeds zonder zege in dit Eredivisie-seizoen.

Fortuna verloor de eerste twee duels en AZ kwam in de eerste speelronde niet verder dan een remise tegen PEC Zwolle. Calvin Stengs pakte in die wedstrijd al vroeg een rode kaart, en was deze wedstrijd dus geschorst, maar ook Ron Vlaar, Oussama Idrissi en Jordy Clasie konden er wegens blessures niet bij zijn. Ondanks dat AZ goed begon had Fortuna, dat vooral op de omschakeling loerde, hier weinig problemen mee. In de tiende minuten leek er echter wel een probleem te ontstaan, toen Wijndal uit de rug van de Fortuna-verdediging wegliep. Hij werd door Ninaj aan de kant gezet, en terwijl enkele AZ-spelers nog een strafschop claimden, schakelde Fortuna razendsnel om. Uiteindelijk kwam de bal bij Zian Flemming terecht, die vanaf zo'n 20 meter de bal met effect buiten het bereik van Marco Bizot plaatste.

Daarna nam AZ de teugels weer in handen. Vaak werd er een lange bal van achteruit naar de linkerkant gespeeld, waar Aboukhlal of een opgekomen Owen Wijndal altijd wel aanspeelbaar waren. Vaak kwamen er uit deze lange ballen echter enkel corners voort, waar ondanks twijfelachtige optredens van Koselev nauwelijks iets uit voortkwam. Fortuna kwam er soms nog wel even uit, maar creëerde ook nauwelijks kansen. Eenmaal veerden de Fortuna-supporters op uit hun stoelen voor een gemeend doelpunt van Semedo, maar daarvoor had Kuipers al gefloten voor een overtreding van spits Sebastian Polter.

Ook de tweede helft begon slordig: Fortuna nam een vrije trap slecht, maar in een uitbraakmogelijkheid speelde Aboukhlal de bal vervolgens te ver voor zich uit. Daarnaast was de rest van het spelbeeld ook hetzelfde, met AZ dat veelal de bal had, en Fortuna dat er bij tijd en wijle eens probeerde uit te komen. Ook de 1-2 van AZ, die al lang in de lucht hing, viel uit slordig balverlies. Uit dat balverlies kwam een voorzet voort, die Koselev makkelijk leek te kunnen vangen. Doordat de keeper over ploeggenoot Lazaros Rota heen viel, moest hij de bal echter lossen. Gudmundsson kon de bal terugspelen op aanvoerder Koopmeiners, die het buitenkansje optimaal benutte en AZ de voorsprong schonk.

AZ leek de wedstrijd in handen te houden, maar toen het publiek in Sittard fel achter de thuisploeg ging staan, kwam Fortuna met veel mannen naar voren. Met aardig combinatiespel kwam de bal veelvuldig in het strafschopgebied, en ook ontstonden er enkele kansen. De verdediging van AZ en keeper Marco Bizot stonden de gelijkmaker van de thuisploeg echter in de weg. Terwijl meer dan de helft van Fortuna Sittard zich nog ophield rond het strafschopgebied van AZ, raakte Slowaakse verdediger Ninaj echter de bal ongelukkig kwijt. Door dit balverlies kwam Dani de Wit in een 2-tegen-1-situatie. De oud-Ajax-speler behield het overzicht en wachtte rustig op Myron Boadu, die vervolgens de 1-3 kon binnentikken.

Opstellingen en beoordelingen*

Fortuna Sittard: Alexei Koselev 5; George Cox 6 (83. Djibril Dianessy -), Roel Janssen 6, Branislav Ninaj 5 (78. Martin Angha -), Lazaros Rota 5; Tesfaldet Tekie 6, Zian Flemming 7, Jorrit Smeets 6,5; Mats Seuntjens 6, Sebastian Polter 5,5 (77. Bassala Sambou -), Lisandro Semedo 6,5 (74. Emil Hansson -).

AZ: Marco Bizot 6; Owen Wijndal 6,5, Timo Letschert 6, Pantelis Hatzidiakos 5 (71. Tijjani Reijnders -), Jonas Svensson 6; Teun Koopmeiners 6, Dani de Wit 6,5, Fredrik Midtsjø 5,5; Albert Gudmundsson 5 (68. Yukinari Sugawara), Myron Boadu 6 (84. Ferdy Druijf -), Zakaria Aboukhlal 6 (85. Ramon Leeuwin -).

Man of the match: Zian Flemming

*: speler moet minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen