KNVB reageert: "Meeste fans gedragen zich voorbeeldig"

KNVB reageert: "Meeste fans gedragen zich voorbeeldig"

26 september 2020 – Sportminister Tamara van Ark liet eerder vandaag in het Algemeen Dagblad kritische geluiden horen over de gang van zaken in de voetbalstadions. Ze uitte haar zorgen over het feit dat de supporters zich niet goed aan de coronaregels zouden houden. Dat is onzin, vindt de KNVB. De bond is met een speciaal statement naar buiten gekomen.Van Ark was niet te spreken over de Feyenoord-fans tegen FC Twente en de Willem II-fans tegen Rangers. 'We moeten met z'n allen verantwoordelijkheid nemen om het virus de kop in te drukken. Dit soort onverantwoorde taferelen hoort daar zeker niet bij", zei Van Ark, die aangaf dat er mogelijk snel weer zonder publiek gespeeld moet worden. De KNVB is negatief verrast door die teksten. 'We hebben twee incidenten gezien op 100 wedstrijden, waarvan één incident buiten het stadion was en daarmee niet gelieerd was aan de protocollen, handhaving en maatregelen die gelden in de stadions', is te lezen in het statement.

Eredivisie-directeur Jan de Jong geeft zijn reactie. "Er gaat heel veel goed. Veruit de meeste supporters gedragen zich voorbeeldig. Ik denk dat het voetbal juist een voorbeeld is voor een heleboel andere sectoren. Ze heeft haar verantwoordelijkheid gepakt. Er is hier sprake van een zeer gedegen, professionele en door alle denkbare partijen gesteunde aanpak. Benoem dit ook als politiek, en niet uitsluitend een incident. Dat is te makkelijk, en doet geen recht aan al die supporters voor wie het ook wennen is, maar die zonder morren de regels volgen om hun club te steunen. Door dik en dun. Niemand is nu geholpen bij symboolpolitiek. En de supporters weten heus wel dat ze onder een vergrootglas liggen. Ik reken op hun gezond verstand. En niet alleen op dat van hen."

Directeur betaald voetbal Eric Gudde stelt dat er vanuit de politiek anders gekeken moet worden naar het voetbal. "Het zou onbegrijpelijk zijn als op basis van deze twee incidenten op ruim honderd wedstrijden een totale sector de nek om wordt gedraaid", zegt hij.

  

gerelateerd

Meer nieuws

  1. vrijdag 23 oktober 2020

  2. donderdag 22 oktober 2020