Ergernis over minuten durende VAR-beslissing: "Hiermee stoppen"

Ergernis over minuten durende VAR-beslissing: "Hiermee stoppen"

25 september 2020 – FC Twente versloeg vrijdagavond FC Groningen (3-1), ondanks dat een geldig lijkende treffer van Vaclav Cerny werd afgekeurd. Dat de VAR dat deed, was al enigszins bijzonder op basis van de camerabeelden. Maar dat de beslissing bijna vijf (!) minuten in beslag nam, zorgde voor veel ergernis aan beide kanten."Het heeft vier minuten en 33 seconden geduurd. Ik snap er helemaal niets van", baalde FC Twente-trainer Ron Jans tegenover FOX Sports over het moment. Bovendien was het in zijn ogen ook nog gewoon een geldig doelpunt. "Ook nadat het is uitgelegd: het is gewoon een goal in mijn ogen." Tot die conclusie kwam ook de eerlijke FC Groningen-trainer Danny Buijs.

"We hebben zelf genoeg fout gedaan. Maar ik mag wel verzoek indienen, toch? Laten we hiermee stoppen. Laat de VAR ingrijpen als het echt overduidelijk fout is en laat anders de beslissing op het veld staan. Maar niet dat we vier á vijf minuten met z'n allen continu moeten wachten tot er een beslissing genomen is", aldus de coach van FC Groningen, die tevens kritisch was op zijn eigen ploeg. "Als je deze soms verbijsterende keuzes en fouten maakt in de opbouw, speel je de tegenstander in de kaart."

Van der Eijk: "Too close to call"
Waarom de beslissing liefst vier minuten en 43 seconden duurt, gaf de arbiter Sander van der Eijk, die de treffer afkeurde op advies van de grensrechter, aan. Omdat het zo'n lastige situatie was en er een nieuwe techniek gebruikt wordt dit seizoen, met de lijnen, duurde het heel erg lang. "Wij hebben met z'n allen als scheidsrechers afgesproken dat als de beide lijnen elkaar raken, dan is het too close to call. Letterlijk en figuurlijk. En dan blijft de beslissing op het veld leidend", aldus de arbiter. Omdat de lijnen dus elkaar raken, blijft de treffer afgekeurd – zoals door de arbitrage werd besloten. Was het doelpunt goedgekeurd, was de beslissing ook blijven staan. 

  

gerelateerd

Meer nieuws

  1. maandag 26 oktober 2020

  2. zondag 25 oktober 2020