Groningen geeft zege en koppositie cadeau aan Twente

Groningen geeft zege en koppositie cadeau aan Twente

25 september 2020 – FC Twente is er vrijdagavond in geslaagd om in de Grolsch Veste opnieuw te winnen én de koppositie in de Eredivisie in elk geval voor één dag te pakken. Mede dankzij het knullige verdedigen van opnieuw een zwak FC Groningen werd het 3-1 voor de Tukkers, dat met zeven punten uit drie duels uitstekend is gestart onder trainer Ron Jans. Voor de noorderlingen is er weinig reden tot vrolijkheid, gezien opnieuw het matige veldspel. Trainer Danny Buijs, die werd aangesteld door Ron Jans die hij als coach van de tegenpartij trof, kon in Enschede niet beschikken over middenvelder Ajdin Hrustic. De Australisch international gaat naar verluidt een meerjarig contract tekenen bij Eintracht Frankfurt. Hij werd vervangen door Ahmed El Messaoudi, die zijn debuut mocht maken als basisspeler in de Eredivisie. Aan de zijde van FC Twente keerde aanvoerder Wout Brama, die vorige week tegen Feyenoord ontbrak vanwege een blessure, terug in de basiself van Jans. Kik Pierie, hersteld van zijn blesusre, begon op de reservebank van de thuisploeg.

De gastheer nam in het begin van de wedstrijd het heft in handen tegen het slordige Groningen. Er heerste een totale chaos in de defensie van de Groningers en het was dan ook wachten op de openingstreffer. Wessel Dammers beleefde een gruwelijke eerste helft. De verdediger ging meerdere malen gruwelijk in de fout en telkens profiteerde Cerny van zijn fouten. De Tsjech tikte op aangeven van Danilo de 1-0 binnen, maar die goal werd nog afgekeurd door de grensrechter. Wat volgde was een VAR-review van maar liefst vier (!) minuten. Op het beeldscherm was het overduidelijk: geen buitenspel. Echter vond de VAR Allart Lindhout het wél buitenspel en bleef het 0-0. Niet veel later ging Dammers opnieuw in de fout en scoorde Cerny alsnog de verdiende 1-0, die wél op de borden bleef staan. 

Twente bleef natuurlijk druk zetten op de uiterst zwakke verdediging van Groningen, dat net als tegen PSV en ADO Den Haag een bijzonder matige indruk maakte, zonder nog altijd Arjen Robben. Door de volle druk ging uiteindelijk sluitpost Sergio Padt de fout met zijn uitrapt en zodoende tikte Danilo op aangeven van Cerny de 2-0 binnen. FC Groningen moest wat repareren na de thee, desondanks wisselde Buijs niet. 

Na de rust bleef het aan beide kanten slordig. Alhoewel de ploeg van trainer Buijs beter gepositioneerd was ten opzichte van de eerste helft. De linies stonden namelijk veel korter op elkaar en zo konden de Groningers aanvallend meer laten zien. Op die manier kopte El Messaoudi vlak na rust al de 2-1 binnen. De groen-witten kregen steeds meer vat op de wedstrijd na de aansluitingstreffer. Bij Twente was de twijfel goed zichtbaar tussen aanvallen of de boel dichtgooien. Het was aan Groningen om een gaatje te vinden tussen de linies, maar dat lukte amper: gevaarlijk konden ze echter niet worden.

Sterker nog: het werd in de slotfase zelfs nog 3-1. Vanuit een corner kopte Alexander Jeremejeff de bevrijdende treffer binnen, nadat Quincy Menig even daarvoor de kans op de beslissing nog had laten liggen. FC Groningen mag het volgende week thuis opnemen tegen Ajax, wat gezien de huidige vorm weleens heel anders kan gaan dan vorig seizoen. FC Twente kan voor haar derde thuiszege gaan dit seizoen. De ploeg van Jans neemt het op tegen FC Emmen.

Opstellingen en beoordelingen*

FC Twente: Joël Drommel 7; Jayden Oosterwolde 6 (60. Gijs Smal 5), Xandro Schenk 6, Julio Pleguezuelo 6.5, Tyronne Ebuehi 6; Jesse Bosch 6, Godfried Roemeratoe 6.5 (79. Ramiz Zerrouki -), Wout Brama 7; Queensy Menig 5.5 (90. Dario Dumic), Danilo Pereira 7 (78. Alexander Jeremejeff -), Václav Cerny 7 (60. Lazaros Lamprou 5).

FC Groningen: Sergio Padt 4; Damil Dankerlui 4, Wessel Dammers 3 (76. Tomas Suslov -), Ko Itakura 5, Bart van Hintum 4 (76. Miguel Leal); Azor Matusiwa 5, Daniël van Kaam 5; Ahmed El Messaoudi 7, Ramon Pascal Lundqvist 6 (65. Remco Balk 6), Mohamed El Hankouri 5.5 (65. Patrick Joosten 6); Jörgen Strand Larsen 6 (65. Romano Postema 5.5).

Man of the Match: Wout Brama
*spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

  

gerelateerd

Meer nieuws

  1. vrijdag 30 oktober 2020

  2. donderdag 29 oktober 2020