Rutte: voetbal met fans blijft, maar 'houd je mond dicht'

Rutte: voetbal met fans blijft, maar 'houd je mond dicht'

25 september 2020 – Mark Rutte is niet van plan om toeschouwers bij voetbalwedstrijden te verbieden. Althans voorlopig. De minister-president is wel van mening dat het gedrag van de fans moet veranderen en stelt nog altijd dat ze dat moeten doen, zonder te juichen. "Houd anderhalve meter afstand en houd je mond dicht", herhaalde de premier, die het gedrag van de Willem II-fans afkeurde.Dat zei hij tijdens de wekelijkse persconferentie, geciteerd door de NOS. Rutte was duidelijk: voetbal kan nog altijd mét supporters in Nederland. "Dat is op zichzelf verantwoord als je je aan de afspraken houdt", aldus de duidelijke Rutte. "Als je dat allemaal doet, is het veilig. En het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om te zorgen dat we ons aan de afspraak houden."

Afgelopen weekend was er veel te doen over het gedrag van de fans van Feyenoord, waarover Rutte zich duidelijk uitsprak. Voor de supporters van Willem II had de voorman van de VVD maar weinig goede woorden over. "Tilburg moet goed evalueren wat daar gebeurd is", erkende Rutte. De burgmeester van Tilburg liet al weten dat hij een volgende keer niet opnieuw toestemming zal geven voor een dergelijk evenement.

Toch kijkt Rutte ook naar het gedrag van de mensen op het plein zelf, in plaats van alleen naar de verantwoordelijke mensen. "Áls een gemeente zoiets toestaat, gaat het nog steeds om het gedrag van de mensen zelf. Die nemen een risico door geen afstand te nemen", aldus Rutte. "Zo met duizend mensen op elkaar geklonterd staan, zelfs als dat zou mogen, dan is dat heel onverstandig."

  

gerelateerd

Meer nieuws

  1. vrijdag 23 oktober 2020

  2. donderdag 22 oktober 2020