Feyenoord-onderzoek 'baanbrekend': "Ultieme doel is vol stadion"

Feyenoord-onderzoek 'baanbrekend': "Ultieme doel is vol stadion"

24 september 2020 – Feyenoord-clubarts Casper van Eijck betwijfelt of grote evenementen als voetbalwedstrijden besmettingshaarden zijn. Hij wil, in samenwerking met het Erasmus Medisch Centrum, gemeente Rotterdam, GGD Rotterdam-Rijnmond, de TU Delft en de universiteit van Wageningen, aantonen dat het bezoeken van wedstrijden met veel fans mogelijk is, zonder dat het meer coronabesmettingen leidt.Dat vertelt hij bij Langs de Lijn En Omstreken van NPO Radio 1. "Laat duidelijk zijn, het ultieme doel is een vol stadion", aldus Van Eijck, die ook chirurg is in het Erasmus Medisch Centrum. "Maar nog veel belangrijker is om te weten of grote evenementen besmettingshaarden zijn. Wetenschappelijk gezien wordt ervan uitgegaan dat mensen besmet worden in de stadions. Dat moet ik nog maar zien."

Van Eijck noemt het onderzoek baanbrekend. "Omdat we een van de eersten zijn, die gaan kijken wat voetbalwedstrijden tot gevolg hebben. Het duel in de Champions League tussen Atalanta en Valencia zou een superspreader zijn geweest. Maar toen was veel minder bekend. Over de besmettelijkheid en over de symptomen", vervolgt de clubarts, die uitlegt dat Feyenoord-seizoenkaarthouders in een app drie vragen moeten beantwoorden. Als daaruit blijkt dat iemand symptomen heeft, krijgt hij of zij het advies om niet naar het stadion te komen. Wie wel naar het stadion komt, kan gratis worden getest.

Lees ook: Feyenoord start onderzoek en wil meer fans in Kuip

"Als mensen zich houden aan de regels en dus niet komen, zullen er dus geen besmette personen in het stadion zitten", meent de clubarts, die een beroep doet op de maatschappelijke en sociale verantwoordelijkheid van de mensen. "En wat wij willen weten in de weken erna is of die mensen het virus in het stadion hebben opgelopen. De GGD gaat in de regio Rotterdam navragen of ze bij wedstrijden zijn geweest."

Bij zes thuiswedstrijden van Feyenoord gaat Van Eijck onderzoek doen. "Zondag tegen ADO Den Haag worden de testlocaties ingericht. Wij beïnvloeden de testcapaciteit trouwens niet. Wij gebruiken oude testmethodes, die qua uitslagen langer duren en daarom voor de GGD's niet meer bruikbaar zijn. Vooral de wedstrijd erna tegen Sparta hopen we 1.000 tot 1.500 supporters te testen."

  

gerelateerd

Meer nieuws

  1. vrijdag 23 oktober 2020

  2. donderdag 22 oktober 2020