Commissie Mijnals baalt van aanstelling De Boer: "Dit stond vast"

23 september 2020, 23:33

De commissie Mijnals is niet blij met de aanstelling van Frank de Boer als bondscoach van het Nederlands elftal. Met name de gang van zaken rond zijn presentatie is in het verkeerde keelgat geschoten bij de commissie, die door de bond in het leven geroepen is ter bestrijding van racisme en discriminatie bij de KNVB.

Ruud Gullit, lid van de commissie, liet dat afgelopen weekend al weten bij Ziggo Sport. "Je doet hetzelfde als wat je daarvoor hebt gedaan, namelijk je eigen gang gaan", zei de voormalig aanvoerder. "De KNVB heeft ons daar neergezet omdat ze diversiteit willen hebben en daar wordt geen gebruik van gemaakt. Het is noodzakelijk om de Rooney-rule in te voeren, zodat er ook mensen van kleur moeten worden geïnterviewd. Het gaat er niet om dat je dan iemand moet kiezen, maar je moet hem wel de kans geven. Nou, dit was zo'n kans." Die regel is in het leven geroepen om in situaties ten minste één kandidaat van kleur te laten solliciteren.

Humberto Tan heeft zich woensdag bij De Telegraaf ook uitgesproken tegen de aanstelling. "Vanaf dag één stond vast dat Frank de opvolger zou worden van Ronald Koeman. De rest was allemaal een beetje cosmetisch, dus voelt de commissie zich bedonderd", foetert Tan. "Het gaat niet om kleur, maar om kwaliteit. Maar zoek ook eens naar kwaliteit buiten de 'mensen zoals wij-kring', want ook daar is veel kwaliteit." Tan benadrukt dat de commissie zich niet met de aanstelling wil bemoeien, maar zegt wel dat de gang van zaken niet goed is verlopen. "Het enige dat we hebben gevraagd, is breed te kijken en ook met niet-witte mensen te praten, van wie de KNVB dacht dat ze ook geschikt zouden kunnen zijn voor de functie van bondscoach. En áls ze die zouden afwijzen, dat dan met een goede motivatie te doen."

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen