Arnesen: "Denemarken bijna gesloten markt geworden"

Arnesen: "Denemarken bijna gesloten markt geworden"

23 september 2020 – Nederlandse topclubs versterken zich steeds minder vaak met spelers van kleinere clubs uit eigen land, is het Algemeen Dagblad opgevallen. Van de top-vier kocht alleen Feyenoord (Mark Diemers) deze zomer een speler weg bij een competitiegenoot. Volgens Henk van Stee, directeur voetbalzaken van Sparta Rotterdam, hebben clubs in de Serie A en het Championship de rol van de Nederlandse topclubs overgenomen.Van Stee geeft aan er tweeledig in te staan. "Voor het Nederlandse voetbal is het natuurlijk een heel slechte ontwikkeling", stelt hij in bovengenoemd dagblad. "Als we het geld in Nederland kunnen houden, is dat uiteraard altijd beter. Bovendien kunnen spelers voor hun ontwikkeling vaak beter een tussenstop hier maken, want in het buitenland beland je vaak op de hoop met zoveel anderen. Aan de andere kant: Brentford en Eintracht Frankfurt leggen veel geld neer voor onze spelers Halil Dervisoglu en Ragnar Ache. Die bedragen kunnen wij in de Eredivisie gewoon niet meer krijgen voor onze spelers. Hooguit nog van Ajax, denk ik."

Frank Arnesen, technisch directeur van Feyenoord, is opgevallen dat er veel is veranderd sinds clubs over de grens meer dan drie buitenlanders mogen opstellen. "Veel spelers maakten de stap van de subtop naar de top in Nederland, want er was ook geen alternatief. Die tijd is al heel lang voorbij. Ik denk dat die alleen terugkomt als kleinere clubs meer naar de lange termijn gaan kijken."

De Deense directeur ziet dat Ajax meer mogelijkheden dan andere clubs heeft. Vorig jaar betaalden de Amsterdammers miljoenen voor de komst van aanvaller Christian Rasmussen, nu nog maar zeventien jaar. "Die club kan dat doen, maar het levert ook echt geld op. Als je vier jeugdige Denen haalt voor zo'n 10 miljoen euro en er slaagt er eentje, dan heb je dat bedrag al snel volledig terugverdient. Zo was ik zelf heel erg gecharmeerd van de 16-jarige Jeppe Kjaer, die deze zomer voor Ajax koos. Die clubs in Denemarken weten inmiddels wel: als zij een groot talent hebben, wachten ze op Ajax. Voor Feyenoord is Denemarken ook al bijna een gesloten markt geworden."

  

gerelateerd

Meer nieuws

  1. vrijdag 23 oktober 2020

  2. donderdag 22 oktober 2020