Robben-loos Groningen wint met hulp van Pinas van ADO

Robben-loos Groningen wint met hulp van Pinas van ADO

20 september 2020 – FC Groningen heeft zondagmiddag een moeizame overwinning geboekt bij ADO Den Haag. In het Cars Jeans Stadion wisten beide ploegen niet te overtuigen en was serieus doelgevaar bijzonder schaars. Shaquille Pinas bleek uiteindelijk de grote pechvogel aan de kant van de gastheer. Hij maakte het enige doelpunt van de wedstrijd, maar verschalkte wel zijn eigen doelman: 0-1. Zodoende staat ADO na twee wedstrijden nog op nul punten en hebben de Hagenaars zelfs nog niet gescoord.De grote afwezige in Den Haag was natuurlijk FC Groningen-aanvoerder Arjen Robben, die vorige week tegen PSV uitviel met een liesblessure. Trainer Danny Buijs schoof Ajdin Hrustic naar voren als vervanger. De middenvelder wordt in verband gebracht met een transfer naar Duitsland, maar is dus nog altijd te vinden in Groningen. ADO trad na de nederlaag bij Heracles Almelo aan met vier nieuwe namen. John Goossens, Andrei Ratiu en Vicente Besuijen stonden in de basis, terwijl er ook een plekje was toebedeeld aan nieuweling Lassana Faye.

Ondanks het ontbreken van Robben had Groningen weinig problemen om de weg naar het doel van Luuk Koopmans te vinden. In de eerste vijf minuten lieten Hrustic en Bart van Hintum zich al zien, terwijl Damil Dankerlui en Azor Matusiwa hun geluk van afstand beproefden. De Groningers hadden hun vizier echter niet op scherp staan. Halverwege de eerste helft hielp de ongelukkige Pinas de gasten een handje, of eigenlijk een voetje. Hij probeerde een voorzet van Van Hintum onschadelijk te maken, maar werkte de bal onbedoeld achter zijn eigen doelman: 0-1. ADO kon vervolgens niet met een antwoord komen en had geluk dat Jörgen Strand Larsen een foutje van Koopmans niet afstrafte. In de slotfase van het eerste bedrijf verdiende Besuijen namens de Hagenaars nog een vrije trap. Dante Rigo kon dit buitenkansje niet verzilveren.

Het eerste moment van opwinding in de tweede helft was weggelegd voor scheidsrechter Danny Makkelie. Hij werd plotseling naar de kant geroepen na een overtreding van Michiel Kramer, die een flinke tik uitdeelde aan Ko Itakura, op wiens kuiten hij ging staan. Makkelie besloot een gele kaart te geven. ADO liet zien meer te willen aanvallen, maar verder dan een schotje van invaller Jonas Arweiler en een kopbal van Kramer kwam de thuisploeg niet. Aan de overkant kreeg Koopmans lange tijd weinig te doen, al moest hij wel een belangrijke redding verrichten op een harde kopbal van Lundqvist. De middenvelder dacht Groningen in veilige haven te koppen, maar de goalie van ADO lag uitstekend in de weg. Even later verscheen Tomas Suslov uit een counter alleen voor de doelman. Hij bood de kans aan Hrustic, die de bal via Van Ewijk over het doel schoot.

Omdat Groningen deze uitgelezen mogelijkheden op de beslissing liet liggen, bleef ADO tijdens het Haags Kwartiertje geloven in een resultaat. Los van wat vrije trappen konden de manschappen van Rankovic eigenlijk geen vuist meer maken. Groningen hield vrij eenvoudig stand en heeft zodoende zijn eerste driepunter van het seizoen te pakken. ADO staat na twee wedstrijden op nul punten en heeft ook nog niet gescoord in de Eredivisie. Volgende week zondag staat de Zuid-Hollandse derby tegen Feyenoord op het programma in De Kuip. Groningen brengt vrijdagavond al een bezoekje aan FC Twente.

Opstellingen en beoordelingen*

ADO Den Haag: Luuk Koopmans 6.5; Milan van Ewijk 6, Peet Bijen 6, Shaquille Pinas 5, Lassana Faye 6 (83. Amar Catic -); John Goossens 6, Andrei Ratiu 5.5 (46. Ilay Elmkies 5.5, 66. Kees de Boer 6), Dante Rigo 5.5; Bilal Ould-Chikh 5.5 (58. Jonas Arweiler 6.5), Michiel Kramer 5.5, Vicente Besuijen 5.5 (58. Samy Bourard 6).

FC Groningen: Sergio Padt 6.5; Damil Dankerlui 6, Wessel Dammers 6, Ko Itakura 6.5, Bart van Hintum 6.5; Azor Matusiwa 7, Daniël van Kaam 6; Ajdin Hrustic 6.5 (83. Thomas Poll -), Ramon Pascal Lundqvist 6 (72. Ahmed El Messaoudi -), Mohamed El Hankouri 6.5 (72. Tomas Suslov -); Jörgen Strand Larsen 6 (88. Patrick Joosten -).

Man of the Match: Azor Matusiwa
*spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

  

gerelateerd

Meer nieuws

  1. maandag 26 oktober 2020

  2. zondag 25 oktober 2020