AZ blijft na vroege rode kaart Stengs op gelijkspel

AZ blijft na vroege rode kaart Stengs op gelijkspel

19 september 2020 – De competitiestart van AZ tegen PEC Zwolle is uitgelopen op een domper. Door een vroege rode kaart voor Calvin Stengs speelden de Alkmaarders ruim zeventig minuten met tien man. De bezoekers profiteerden via Clint Leemans, maar moesten in de laatste minuten overleven omdat Thomas Lam ook met rood van het veld moest. Ruim daarvoor had AZ zich al teruggeknokt naar 1-1 via Myron Boadu.De competitiestart van AZ was op eigen verzoek een weekje uitgesteld om een optimale voorbereiding richting Dinamo Kiev te kunnen hebben. Na de nederlaag dinsdag in Oekraïne (2-0) had AZ vervolgens vier dagen om zich klaar te stomen voor PEC. Ron Vlaar, Jordy Clasie en Oussama Idrissi redden het niet, zij ontbraken. Daartegenover stond de terugkeer van Pantelis Hatzidiakos en het debuut van Timo Letschert, die werd overgenomen van Hamburger SV.

Hoofdrol voor de VAR
Het 'nieuwe' centrale duo van AZ was na zeven minuten al bijna geklopt, ware het niet dat de VAR een door Serdar Gözübüyük gegeven penalty terugdraaide. De scheidsrechter had een overtreding van Fredrik Midsjø binnen het strafschopgebied geconstateerd, maar na het bekijken van de beelden maakte de VAR er een vrije trap van. Die kwam niet verder dan de Alkmaarse muur.

Tien minuten later deed de VAR opnieuw van zich spreken, ditmaal in het nadeel van AZ. Gözübüyük liet een tackle van Stengs op Zwolle-back Kenneth Paal gaan, maar werd niet veel later teruggefloten door de VAR. Gözübüyük bekeek de beelden zelf ook en oordeelde vervolgens dat Stengs een rode kaart moest krijgen voor zijn actie. Het gevolg was dat AZ al na zeventien minuten met tien man stond en dus een loodzware middag kreeg.

In het restant van de eerste helft leek Zwolle weinig met de man-meersituatie te doen. Het dicteerde wel, maar enkele afstandsschoten gingen naast en het was zelfs AZ dat als eerste een grote kans kreeg. Albert Gudmundsson maakte ruimte voor een schot en trof met zijn uithaal de buitenkant van de paal. Waar AZ zo rook aan de 1-0, was het aan de overkant direct daarna wel raak. Leemans ging de combinatie aan en haalde vanaf een meter of achttien uit. Zijn knal zeilde de bovenhoek in: 0-1.

Gelijkmaker
Zo had Zwolle toch de handbalverdediging van AZ geslecht. Want zo stelde het team van Arne Slot zich op na de rode kaart van Stengs. Pas na rust ging de handrem er weer af en ging AZ op zoek naar een goal. Ondanks dat PEC een mannetje meer had, wist het zich weinig raad met het hoge tempo van AZ. Uiteindelijk werd het harde werken van AZ beloond met een doelpunt. Bram van Polen werkte slecht weg, waarna Myron Boadu uit de rebound van een schot van Tijjani Reijnders de bal langs keeper Michael Zetterer kreeg. De doelman, die eerder een schot van Albert Gudmundsson had gestopt, zag er daarbij niet goed uit.

In de tussentijd had PEC Zwolle via uitbraken nog gevaar gesticht, Bizot moest bijvoorbeeld redding brengen op een mooi schot van Eliano Reijnders (broertje van Tijjani bij AZ). Verder dan dat kwam het echter niet, AZ bleef met tien man de bovenliggende partij.

Rood Lam, PEC overleeft
Net toen PEC in het laatste kwartier het heft weer in handen leek te nemen, ging het mis bij de Zwollenaren. Thomas Lam, een van de vele spelers die geel had gekregen, zag weer geel en kon daarom ook gaan douchen. Zo kreeg het publiek in de laatste tien minuten nog een spannende slotfase voorgeschoteld. Tien tegen tien, en AZ op jacht naar de drie punten.

Met veel drang naar voren dwong AZ de tegenstander uit Overijssel naar achteren. Het was voor PEC echt even overleven. Dat lukte, want de thuisploeg slaagde er niet in om de bal langs Zetterer te krijgen en alsnog de zege te grijpen. De competitiestart van AZ liep daarmee uit op een teleurstelling, terwijl PEC gezien de man-meersituatie ook niet helemaal tevreden zal zijn met een punt.

Opstellingen en beoordelingen*
AZ
: Marco Bizot 6.5, Jonas Svensson 6, Timo Letschert 5, Pantelis Hatzidiakos 5 (69. Ferdi Druijff 5), Owen Wijndal 6.5, Fredrik Midtsjø 6, Teun Koopmeiners 6, Dani de Wit 5, Calvin Stengs 4, Myron Boadu 6.5, Albert Gudmundsson 6.5 (63. Tijjani Reijnders 6.5).

PEC Zwolle: Michael Zetterer 5, Sai van Wermeskerken 5.5, Sam Kersten 5, Bram van Polen 4.5, Kenneth Paal 6, Thomas Lam 4, Clint Leemans 6.5 (58. Mustafa Saymak 5), Dean Huiberts 5 (76. Yuta Nakayama -), Jesper Drost 6.5 (76. Immanuel Pherai -), Mike van Duinen 5, Reza Ghoochannejhad 5 (59. Eliano Reijnders 5).

Man of the match: Marco Bizot

*Spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

  

gerelateerd

Meer nieuws

  1. maandag 26 oktober 2020

  2. zondag 25 oktober 2020

  3. zaterdag 24 oktober 2020