Nederlaag in Kiev betekent einde Champions League-droom AZ

Nederlaag in Kiev betekent einde Champions League-droom AZ

15 september 2020 – Als AZ dinsdagavond in Oekraïne iets scherper was geweest, had het zich kunnen plaatsen voor de laatste voorronde van de Champions League. De formatie van Arne Slot meende in de zomer recht te hebben op het rechtstreekse Champions League-ticket ten koste van Ajax, maar heeft dat niet waar kunnen maken. In de derde voorronde werd er met 2-0 verloren bij Dinamo Kiev.Onnodig, dat is het gevoel dat zal overheersen bij alles en iedereen bij AZ. Arne Slot zei voorafgaand aan het duel dat hij zich afvroeg hoe het niveau van Dinamo Kiev precies zou zijn. "Dat weet je na vijf minuten meestal al", sprak de trainer. Hij zal hebben geconcludeerd dat het niveau van Kiev niet bijster hoog was. AZ nam direct het initiatief en was de betere ploeg.

Natuurlijk was bekend dat Kiev graag op de counter speelt en dat Fran Sol daardoor bankzitter is, maar AZ deed regelmatig echt wat met het balbezit. Spits Myron Boadu had de bal in de eerste helft in het net leggen, maar die goal werd terecht afgekeurd omdat Owen Wijndal daarvoor met de bal de achterlijn was gepasseerd. De spits werd in de eerste helft ook een keer goed weggestoken door Calvin Stengs, maar kon toen niet afdrukken. Ook een penaltywens van AZ kwam net niet uit de verf. Veel kansen kreeg AZ niet, maar het was wel beter dan de thuisploeg. Doorgaan naar de laatste voorronde en uitzicht op de eerste CL-deelname in tien jaar tijd leek dan ook voor de hand te liggen.

Halverwege zou Slot dan ongetwijfeld hebben verteld dat het vanavond moest kunnen. Koud in de tweede helft kwam de thuisploeg echter ineens op voorsprong. Fredrik Midtsjø leverde kinderlijk eenvoudig de bal in met een domme pass, waarna Gerson Rodrigues (oud-Telstar) op aangeven van Vitaly Buyalsky de 1-0 tegen de touwen schoot. Dat deed hij overtuigend via de onderkant van de lat. Daardoor moest AZ net als tegen Viktoria Plzen in de achtervolging en dit keer liep het niet goed af.

In de 86ste minuut werd het vervolgens namelijk ook 2-0. Een voorzet kon makkelijk worden verwerkt door Marco Bizot, maar die keeper tikte de bal knullig aan waardoor Mykola Sjaparenko simpel in het lege doel kon binnen koppen. Het duel was beslist, maar AZ beet nog wel even van zich af. Een minuut na die goal kopte Dani de Wit op de lat en luttele seconden later deed Boadu hetzelfde. De spits had moeten scoren, maar liet dat na. Het was typerend voor zijn tegenvallende optreden in een duel waarin ook Stengs (te) weinig liet zien.

Oussama Idrissi kwam door een lichte blessure slechts als invaller in het veld en kon het verschil ook niet maken. Gevaarlijk was hij in de 74ste minuut nog wel met een volley die hard over het doel zeilde. Het zat er vanavond zeker in voor AZ, maar de ploeg liet een grote en misschien wel unieke kans liggen om door te stoten. Nu moeten de ambitieuze Noord-Hollanders genoegen nemen met een Europa League-plaats.

  

gerelateerd

Meer nieuws

  1. woensdag 30 september 2020

  2. dinsdag 29 september 2020