Glazen Bol deel V: Ajax de titel, Heerenveen verrast

12 september 2020, 20:27

Krijgen we dit seizoen wél een officiële kampioen? Voor welke club wordt de KNVB Beker een prooi? En voor wie ligt er aan het einde van dit seizoen een enkeltje naar de Eerste Divisie klaar? Met de start van de Eredivisie voor de deur halen de redacteuren van FCUpdate.nl hun glazen bol uit de kast en wagen zij zich aan een voorspelling. In deel V, het laatste deel, is redacteur Teun Stiphout aan de beurt.

Kampioen: Ajax

Als het seizoen afgemaakt wordt, dan prijkt Ajax bovenaan op de ranglijst. De ploeg van Erik ten Hag deed goede zaken met Antony en Mohammed Kudus en heeft ook na het vertrek van Donny van de Beek, Hakim Ziyech en Joël Veltman de beste en meest brede selectie in de Eredivisie. David Neres is eindelijk weer fit, Zakaria Labyad laat zich zien in de voorbereiding. De versterkingen bij Feyenoord (Bryan Linssen, Mark Diemers) zijn van een andere, lagere orde, bij AZ lijkt de vorm van vorig seizoen er nog niet te zijn en de grootste uitdager PSV zal nog moeten zoeken onder het bewind van Roger Schmidt. Dit maakt Ajax de te kloppen ploeg in 20/21.

Verrassing: SC Heereveen{image[328063][right-half][]}

Gezien de voorbereiding van SC Heerenveen lijkt het bijna lachwekkend om Johnny Jansens ploeg als verrassingvan het seizoen te bombarderen. Nagenoeg elk oefenduel werd verloren, onder meer tegen De Graafschap, en met Sven Botman, Chidera Ejuka en Hicham Faik verlieten belangrijke krachten het Abe Lenstra Stadion. De laatste dagen toonde de club zich dan eindelijk slagvaardig. Cultheld Henk Veerman keerde terug en Heerenveen verzekerde zich van het toptalent Oliver Batista Meier (Bayern München). Het zal in de beginfase even zoeken worden voor Jansen, maar uiteindelijk lijkt een mooie play-offplaats niet onhaalbaar in het noorden.

Tegenvaller: FC Twente

Qua stadion, accommodatie en supporters een van de grootste clubs van Nederland, maar qua resultaten ook dit seizoen niet. Gekscherend werd FC Twente al eens de Action-Ajax genoemd, vanwege het huren van de Amsterdamse afdankertjes Kik Pierie en Danilo. Met Vaclav Cerny, Lazaros Lamprou en Dario Dumic heeft de ploeg van Ron Jans op papier aardige namen binnengehaald, maar ontbreekt het onderaan de streep aan echt goed materiaal. Vorig jaar eindigde de ploeg als veertiende. Dit jaar lijken concurrenten als Fortuna Sittard en RKC zich echter te hebben versterkt en is het voor Twente te hopen dat ze niet weer terugkeren naar de Eerste Divisie.

Degradanten: ADO Den Haag en RKC{image[319094][right-half][]}

De grootverdieners zijn de deur uit bij ADO Den Haag, waar een kleine revolutie gaande is. En die lijkt aan het eindvan de rit niet genoeg voor handhaving. Het Haagse hart is met het vertrek van Lex Immers Tommie Beugelsdijk weg uit de ploeg, waar de onervaren Aleksandar Rankovic dit seizoen voor een bereklus staat. Als hij degradatie afwendt in zijn eerste jaar als hoofdcoach bij een profclub, is dat een wereldprestatie. Ook RKC, vorig jaar al met afstand laatste in de Eredivisie, speelt volgend seizoen in de Eerste Divisie. Net als vorig jaar lijkt de ploeg van Fred Grim te weinig goals in het elftal te hebben.

Promovendi: De Graafschap en Cambuur

NAC Breda gaat het ze lastig maken, maar De Graafschap en SC Cambuur gaan 'gewoon' promoveren. Cambuur heeft weer de beschikking over Robert Mühren, een garantie voor punten en goals en bij De Graafschap is vooral de breedte van doorslaggevende waarden. Door de komst van Elmo Lieftink en Jonathan Opoku staat er nu een Eredivisiewaardig geraamte in De Vijverberg. En daarmee zegeviert de gerechtigheid.

Bekerwinnaar: AZ

Een rol in de titelstrijd gaan ze niet spelen en ook in de Champions League lijkt het gooien van hoge ogen een utopie, maar AZ sluit het seizoen wel af met een prijs. De KNVB Beker wordt een prooi voor de Alkmaarders, die het toernooi al vier keer eerder wonnen. De laatste keer was in 2013. Het is nog even zoeken voor de ploeg van Arne Slot, die het in tegenstelling tot afgelopen seizoen nog niet echt op de rit heeft met zijn ploeg. Dat is voor het winnen van de KNVB Beker geen ramp, want daar komt het toch pas later dit jaar in actie.

Lees ook: 

Deel I: Ajax kampioen

Deel II: Fortuna verrast

Deel III: opmars Vitesse en degradatie PEC Zwolle

Deel IV: Ajax meest kampioensproof

Overig

Topscorer: Donyell Malen (PSV)

Meeste clean sheets: Andre Onana (Ajax)

Snelst ontslagen trainer: John Stegeman (PEC Zwolle)

Eerste doelpuntenmaker: Henk Veerman (SC Heerenveen)

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen