De Glazen Bol deel III: opmars Vitesse en degradatie PEC Zwolle

10 september 2020, 12:18   Bijgewerkt: 11 september 2020, 11:00

Krijgen we dit seizoen wél een officiële kampioen? Voor welke club wordt de KNVB Beker een prooi? En voor wie ligt er aan het einde van dit seizoen een enkeltje naar de Eerste Divisie klaar? Met de start van de Eredivisie voor de deur halen de redacteuren van FCUpdate.nl hun glazen bol uit de kast en wagen zij zich aan een voorspelling. In deel III is redacteur Remco Jacobi aan de beurt.

Kampioen: Ajax

Origineel is het niet, maar Ajax wordt komend seizoen kampioen in de Eredivisie. Na een jarenlange droogte voor de laatste titel zijn de Amsterdammers nu een stuk sterker dan AZ, Feyenoord en PSV en dus kan het bijna niet anders dan dat de ploeg weer bovenaan eindigt. Natuurlijk is het vertrek van Donny van de Beek en Hakim Ziyech een aderlating, maar nieuwe spelers hebben zich al aangediend. Erik ten Hag heeft opties te over en beschikt met Mohammed Kudus over een mogelijk nieuwe middenveld-sensatie. Ook van Antony wordt veel verwacht. Wat nog wel problematisch kan zijn voor Ajax, is het vertrek van meer sterkhouders. Als bijvoorbeeld Nicolás Tagliafico en/of Andre Onana nog worden verkocht, dan zal Marc Overmars in actie moeten komen om goede vervangers te binden. Tot die tijd kan de technisch directeur tevreden kijken naar de selectie die hij heeft samengesteld.

Verrassing: Vitesse

Tegenvaller: Sparta

sc Heerenveen gaat een zwaar seizoen tegemoet en datzelfde kan gezegd worden van Sparta, dat in de voorbereiding alleen van TOP Oss wist te winnen. Met de succesvolle Henk Fraser, die door Henk van Stee een toptrainer wordt genoemd, eindigde Sparta afgelopen voetbaljaar knap elfde. Het is voor de Rotterdammers bijna niet te doen om dat te evenaren. Met Ariel Harush, Jurgen Mattheij en Patrick Joosten vertrokken er bepalende spelers. Daar kwam eigenlijk alleen Lennart Thy als grote naam voor terug, want bij de andere zeven nieuwelingen kunnen vragentekens worden geplaatst.

Degradanten: RKC en PEC Zwolle

Bekerwinnaar: FC Utrecht

De frustratie was groot bij FC Utrecht toen de KNVB besloot om de bekerfinale tegen Feyenoord van de kalender te halen. Het team zinspeelt op revanche en is deze zomer flink versterkt met spelers die bij de topdrie ook zouden kunnen meespelen. Niet voor niets werd er gezegd dat Utrecht de top wil bestormen. Met spelers als Eljero Elia en Mimoun Mahi moet het lukken om ook in de beker hoge ogen te gooien. Utrecht kan zich weer gaan bewijzen als cupfighter.

Promovendi: SC Cambuur en NAC Breda

Lees ook:

- Deel I: Ajax kampioen

- Deel II: Fortuna verrast

Overig

Topscorer: Donyell Malen (PSV)

Meeste clean sheets: Justin Bijlow (Feyenoord)

Snelst ontslagen trainer: John Stegeman (PEC Zwolle)

Eerste doelpuntenmaker: Joey Veerman (sc Heerenveen)

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen