De Glazen Bol deel I: Ajax kampioen, ambitieus Utrecht valt tegen

8 september 2020, 12:42   Bijgewerkt: 8 september 2020, 17:03

Krijgen we dit seizoen wél een officiële kampioen? Voor welke club wordt de KNVB Beker een prooi? En voor wie ligt er aan het einde van dit seizoen een enkeltje naar de Eerste Divisie klaar? Met de start van de Eredivisie voor de deur halen de redacteuren van FCUpdate.nl hun glazen bol uit de kast en wagen zij zich aan een voorspelling. In deel I is hoofdredacteur Nathan Sprey aan de beurt.

Kampioen: Ajax

Zonder Hakim Ziyech en Donny van de Beek moet Erik ten Hag zijn middenveld volledig op de schop gooien, maar in de voorbereiding bleek dat de coach zijn huiswerk goed had gedaan. Mohammed Kudus en Antony blijken uitstekende aanwinsten, terwijl er opnieuw veel (jeugd)spelers klaarstaan om de vacatures in het elftal op te vullen. Eenvoudig wordt het karwei niet, helemaal niet als er met Nicolas Tagliafico of Andre Onana nog een sterkhouder vertrekt of Daley Blind (lang) niet meer inzetbaar zal zijn. Dan zal Ten Hag opnieuw moeten puzzelen, al heeft hij genoeg passende stukjes voor een landstitel. 

Verrassing: sc Heerenveen

Maar dan wel verrassing in de letterlijke zin van het woord. Want hoe staat sc Heerenveen ervoor? Op basis van de voorbereiding en de leegloop die elke zomer tegenwoordig plaatsvindt in het Abe Lenstra Stadion gaan de Friezen tegen degradatie spelen. Helemaal in de wetenschap dat Johnny Jansen afgelopen jaar ook al een moeizame tweede seizoenshelft kende én van die ploeg zijn onder andere Sven Botman, Warner Hahn en smaakmaker Chidera Ejuke vertrokken. In het Abe Lenstra Stadion hoopt men vurig op de Veermannen in Friese dienst, gecombineerd met de onbekende aankopen en enkele sterkhouders van vorig jaar. Het is komend seizoen een letterlijke verrassing bij sc Heerenveen, al geven de voortekenen aan dat het niet bepaald in positieve zin zal zijn. 

{image[339108][left-half][]}Tegenvaller: FC Utrecht

De verwachtingen in de Domstad liggen traditioneel hoog, maar dit seizoen is het buiten alle proporties. Met Mimoun Mahi, Eljero Elia, Django Warmerdam, Daniel Arzani en Justin Hoogma deed de club geweldige zaken op de transfermarkt en mogelijk komt er ook nog een diepe spits bij. De top-drie aanvallen is het grote doel, maar daarin kan het elftal van John van den Brom eigenlijk alleen maar tegenvallen. Is er in één elftal ruimte voor Mahi, Elia én Kerk? Ook op het middenveld is er dan bijna te veel concurrentie (Ramselaar speelde als linksbuiten in de voorbereiding), waarbij ontevredenheid op de loer ligt, zeker als de prestaties iets tegenvallen – wat vorig seizoen gezien het materiaal ook gebeurde. Ook voor jeugdspelers is er weinig perspectief, iets waar Van den Brom bij zijn komst nog juist op hamerde. Ongetwijfeld dingen ze mee naar Europees voetbal, maar de top-drie aanvallen wordt echt een ander verhaal en valt het seizoen om die reden tegen. 

Degradanten: RKC Waalwijk en ADO Den Haag

In Waalwijk neemt men geen onverantwoordelijke risico's en dat is prijzenswaardig. Maar het maakt de missie om erin te blijven wel véél moeilijker. Afgelopen seizoen eindigde Fred Grim's ploeg stijf onderaan, meer dan een elftal spelers vertrok en het handje vol aanwinsten dat daarvoor tot dusver in de plek kwam, meldde zich grotendeels ook nog eens erg laat in de voorbereiding. Oefenduels moesten worden ingekort vanwege een gebrek aan een brede selectie. Niet de voorbereiding die je wenst na zo'n lastig seizoen, waarna je ook nog eens kwaliteit hebt ingeleverd. Ongetwijfeld laat Grim zijn elftal weer verzorgd voetballen, maar onder de streep komt men in Waalwijk simpelweg kwaliteit tekort. 

Er is een stille revolutie gaande bij ADO Den Haag. De club nam deze zomer afscheid van een leger huurlingen, maar inmiddels is daar ook een brok aan ervaring bijgekomen. Dion Malone (187 duels) en Tomas Necid (50 duels) kregen geen nieuw contract aangeboden, Tom Beugelsdijk (191 duels) en van Lex Immers (257 duels) mochten vertrekken. Martin Jol beloofde een verjongingskuur bij zijn aanstellen, maar wel met een Haags gezicht en gevoel en met (meer) spelers uit de eigen jeugdopleiding. Met het afscheid van de oude, dure clubmannen en aantrekken van onbekende namen als Vincente Besuijen, Emilio Estevez, Andrei Ratiu en Pascu lijkt er vooral een nieuw vreemdelingenlegioen te ontstaan. Dat kan met een onervaren trainer Aleksandar Rankovic na een moeilijk jaar goed uitpakken, maar ook héél slecht.

Bekerwinnaar: Feyenoord

Als deelnemer van de groepsfase van de Europa is Feyenoord sowieso verzekerd van een volgende ronde in de KNVB Beker. Daarmee heeft het een kleine voorsprong op de ploegen die nog niet verzekerd zijn van groepsfase Europees voetbal. Bovendien heeft Advocaat aangetoond uitstekend op resultaat te kunnen spelen, zeker als de duels over één wedstrijd zijn. De coach zal in elk geval uitschakeling tegen mindere goden altijd voorkomen door zijn elftal op scherp te zetten en zal zijn spelers niet sparen. Met een beetje een gunstige loting, de revanchegevoelens van afgelopen seizoen in het achterhoofd en de eerder getoonde kwaliteiten kan Feyenoord zomaar de beker winnen.

{image[341855][right-half][]}Promovendi: SC Cambuur en NAC Breda

Na het competitieslot van afgelopen seizoen is er vrijwel niemand in Nederland die de mannen van Henk de Jong promotie naar de Eredivisie misgunt. Vooral in de beginfase van het seizoen kan Cambuur uitlopen: het heeft een relatief makkelijk openingsprogramma, waardoor het in de flow van afgelopen jaar kan komen. Te meer omdat het de ploeg anders dan de directe concurrentie wel bij elkaar hield en zelfs nog versterkte in de breedte. Anderzijds is de druk totaal anders dan vorig seizoen en is de weg gevoelsmatig zeker langer dan ooit. Als de Leeuwarders zo blijven voetballen, zullen ze echter alsnog promoveren.

De aanstelling van Maurice Steijn was de beste zet van NAC Breda deze zomer. De oefenmeester brengt rust met zich mee, kan een elftal uitstekend neerzetten en zorgde ook op de transfermarkt voor enkele versterkingen via zijn netwerk. Het kan NAC Breda zomaar eens in de Eredivisie brengen, gezien de kwaliteit die ze hebben aangetrokken en de relatieve rust die er heerst ten opzichte van enkele maanden geleden. Ook De Graafschap gaat zich zeker mengen in de strijd bovenin, maar verloor met Branco van den Boomen en Leeroy Owusu wel twee sterkhouders – alle goede nieuwe aanwinsten ten spijt. 

Overig

Topscorer: Dusan Tadic (Ajax)

Meeste clean sheets: Andre Onana (Ajax)

Snelst ontslagen trainer: Danny Buijs (FC Groningen)

Eerste doelpuntenmaker: Vangelis Pavlidis (Willem II)

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen