Tien spelers om op te letten in het nieuwe Eredivisie-seizoen

11 september 2020, 19:42   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Eindelijk. Na een stop van zes maanden schiet de Eredivisie zaterdagavond weer in gang. Een nieuw seizoen levert uiteraard ook weer nieuwe smaakmakers op. Van welke spelers hebben we nog weinig gezien, maar mogen we wel veel verwachten? FCUpdate.nl zet aan de vooravond van de competitiestart tien mogelijke nieuwe parels op een rij.

Kwasi Okyere Wriedt (Willem II)

Willem II en spitsen, het is de laatste jaren een geweldige combinatie. Fran Sol, Alexander Isak en Vangelis Pavlidis; het zijn aanvallers die de laatste jaren uitstekend presteerden in Tilburg. Met de 26-jarige Kwasi Okyere Wriedt staat er komend seizoen mogelijk weer een parel in de spits. De aanvaller kwam over van Bayern München II en liet tegen VVV-Venlo met een doelpunt en geweldige acties al zijn klasse zien aan de fans van Willem II. Jammer is wel dat Wriedt in de voorbereiding zijn middenvoetsbeentje brak, waardoor hij pas later kan schitteren. Met 24 doelpunten afgelopen seizoen in de 3. Bundesliga liet de Duitser al zien dat hij makkelijk het net vindt en debuteerde al in de hoofdmacht van Der Rekordmeister.

{image[342388][right-half][]}Gijs Smal (FC Twente)

Negen nieuwelingen kwamen er tot dusver naar FC Twente, maar slechts twee daarvan werden voor lange tijd vastgelegd. Gijs Smal is één van die twee en kan weleens een schot in de roos zijn. De 23-jarige linksback verwierf bij FC Volendam de bijnaam Koning van de Assist dankzij zijn tien assists (!) in het niet afgemaakte Eerste Divisie-seizoen. Tel daar zijn zes doelpunten bij op en je kunt gerust spreken van een sensatie op de linkervleugel. Verdedigend zal hij stappen moeten maken, zei hij bij zijn presentatie in Enschede, maar door zijn aanvallende acties moet de back in staat zijn om de fans voor zich te winnen. Enige opmerking: ook zijn directe concurrent en jeugdspeler Jayden Oosterwolde maakte een uitstekende indruk in de voorbereiding, maar slechts één van hen kan spelen.

Sebastian Polter (Fortuna Sittard)

Ver, heel ver wilde Fortuna Sittard gaan voor de handtekening van Sebastian Polter. De 29-jarige aanvaller van Union Berlin scoorde vorig seizoen twee keer in de Bundesliga en beschikte over een aflopende verbintenis. Dat leverde hem belangstelling van andere clubs op, maar van die clubs sprong Fortuna Sittard er voor hem uit. Dat had vooral te maken met de vastberadenheid en het doorzettingsvermogen van Sjors Ultee en Kevin Hofland. De boomlange Duitser zei zelfs op een gegeven moment gek te worden van het 'stalken' van Hofland. Op de clubwebsite wordt Polter door Ultee een 'topspits' genoemd. Die topspits moet dit seizoen voor de goals gaan zorgen bij Fortuna, dat met Mark Diemers en Amadou Ciss veel heeft ingeleverd.

{image[341768][left-half][]}Lois Openda (Vitesse)

Feyenoord kreeg nul op rekest toen ze in januari Loïs Openda (20) wilde huren van Club Brugge. De spits wilde perspectief op speeltijd en dat kreeg hij in Arnhem zeker, waar hij in zijn eerste oefenduel direct tweemaal scoorde en evenveel assists gaf. De van nature buitenspeler is een van de twee diepe spitsen waarmee Thomas Letsch wil spelen, die veel vertrouwen geniet van de Duitse coach. Met meer dan vijftig duels in het eerste van Club Brugge, voor wie hij ook scoorde in de Champions League, is dat allerminst verrassend. In Arnhem kijkt men uit naar het in actie zien van Openda.

Daniel Arzani (FC Utrecht)

FC Utrecht kan weleens veel plezier gaan beleven aan deze 21-jarige Australiër. Arzani wordt gezien als potentiële publieksspeler in de Galgenwaard. Omdat de van Manchester City gespeelde buitenspeler door een kruisband de afgelopen twee jaar bijna niet gespeeld heeft, is het niet de verwachting dat de Aussie gelijk voor vuurwerk gaat zorgen. Maar John van 't Schip, die in het verleden met Arzani samenwerkte, tipte de zesvoudig international met WK-ervaring in het verleden niet voor niets bij Ajax. In de schaduw van Eljero Elia en Mimoun Mahi, kan Arzani wennen aan zijn nieuwe omgeving en dan is het aan hem om gedurende dit seizoen de verwachtingen waar te maken.

Philipp Max (PSV)

Hij werd in het verleden in verband gebracht met onder meer FC Barcelona en Liverpool, maar is komend seizoen in de Eredivisie te bewonderen. Philipp Max is de linksback waar PSV al heel lang naar op zoek was. Zijn statistieken zijn veelbelovend. Vorig seizoen was de van FC Augsburg overgekomen vleugelverdediger goed voor acht doelpunten en vijf assists in de Bundesliga. In de vijf grootste competities waren het voorbije seizoen alleen Robin Gosens (Atalanta) en Trent Alexander-Arnold (Liverpool) direct betrokken bij meer doelpunten. Dat belooft wat. Zeker in het systeem van trainer Roger Schmidt, waarbij de backs meer zijn dan verdedigers.

Jørgen Strand Larsen (FC Groningen)

Na een maandenlange zoektocht naar een nieuwe spits presenteerde FC Groningen vlak voor de Eredivisie-start Jørgen Strand Larsen. Hoewel zijn statistieken niet indrukwekkend zijn (zes goals in 48 wedstrijden), zijn ze in het noorden overtuigd van zijn potentie. "Hij heeft uitstekende voorwaarden; fysiek sterk, groot, behoorlijk snel en een goede techniek", beschreef technisch directeur Mark-Jan Fledderus de aanwinst. Onder de vleugels van Arjen Robben mag Strand Larsen het komende jaar zien wat hij in huis heeft.

Mohammed Kudus (Ajax)

Veel aandacht gaat bij Ajax uit naar topaankoop Antony en dat zal Mohammed Kudus, die overkwam van FC Nordsjælland, prima vinden. De twintigjarige Ghanees heeft alle kwaliteiten om in de schaduw van Antony uit te groeien tot een steunpilaar die bij Ajax voor veel vermaak kan zorgen. Met de bal aan de voet is de dribbelaar bijna niet te stoppen en wat ook opvalt is zijn techniek en lef aan de bal, iets wat het Amsterdamse publiek doorgaans wel kan bekoren. Kudus kan voorin en op het middenveld uit de voeten en is een potentiële smaakmaker. 

{image[338979][right-half][]}Tijjani Reijnders (AZ)

Arne Slot is er niet vies van om een jeugd een kans te geven bij AZ. Ondanks de goede prestaties vorig seizoen, zullen we met Mohamed Taabouni, Zakaria Aboukhlal en Kenzo Goudmijn ongetwijfeld in actie gaan zien komend seizoen. Maar van de talenten maakte Reijnders (22) de beste indruk in de voorbereiding. De middenvelder liet zien dat de korte verhuurbeurt aan RKC Waalwijk hem goed gedaan heeft. Als je de volgende doorbraak van een talent moet tippen in Alkmaar, kom je al snel bij Reijnders uit. Al is het natuurlijk moeilijk genoeg om jezelf in de basis te spelen, gezien de prestaties van vorig seizoen.

Jan Paul van Hecke (sc Heerenveen)

Dat hij dit seizoen voor sc Heerenveen gaat spelen ook al is het nog niet officieel, mag toch een verrassing heten. In maart werd geschreven dat Van Hecke zich bij NAC Breda in de kijker had gespeeld van de top-vier. Later leek FC Utrecht de beste papieren te hebben om de talentvolle centrale verdediger te huren van de uiteindelijke club die Van Hecke zou gaan kopen. AS Monaco werd veelvuldig genoemd, maar de hoofdrolspeler zag de plannen van de Monegasken niet zitten. Uiteindelijk viel de keuze op Brighton & Hove Albion. De Engelsen laten hem verder rijpen in het pompeblêdenshirt van Heerenveen. Gezien alle belangstelling van afgelopen maanden en de transfersom (2,5 miljoen euro) die is betaald, moet Van Hecke zien te voldoen aan hooggespannen verwachtingen.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen