Oranje op rapport: Memphis en De Jong de absolute uitblinkers

5 september 2020, 09:00

De post-Koeman-periode is aangebroken voor het Nederlands elftal. En de start was goed in de Nations League tegen Polen. Een zeer degelijke interland van het team van interim bondscoach Dwight Lodeweges, bij wie iedereen een voldoende haalde. Frenkie de Jong en Memphis Depay waren de grote uitblinkers bij Oranje: spelen zij komend seizoen misschien wel samen bij FC Barcelona? FCUpdate.nl beoordeelt het duo - en alle internationals - nu voor hun optreden tegen Polen. 

Jasper Cillessen – 6,5

De keeper van Oranje kreeg maar weinig te doen tegen Polen, maar op de momenten dat hij er moest staan, haalde hij een voldoende. Krzysztof Piatek testte hem in het eerste bedrijf, in de tweede helft kwam hij geen seconde in de problemen. Dat had te maken met de verdedigers voor hem, al deed de doelverdediger zelf ook geen gekke dingen. Kon zich zodoende vrijwel niet onderscheiden. 

Hans Hateboer  7

Bij afwezigheid van Denzel Dumfries kreeg de back van Atalanta na ruim twee jaar weer eens een kans in Oranje. Hij kwam veelvuldig op aan de rechterkant, zonder dat de verdediger echt beslissend was. Tot de zestigste minuut. Een heerlijke opening van De Jong verwerkte hij perfect met een panklare voorzet op Bergwijn. Een visitekaartje aan Lodeweges gaf hij met de assist zeker af.

{image[342278][right-half][]}Virgil van Dijk – 7,5

De captain van het Nederlands elftal toonde zich met goede ingrepen sterk in de duels, schakelde zijn directe tegenstander(s) uit en was aanvallend met fraaie openingen betrokken bij het aanvalsspel van het Nederlands elftal. Met name zijn diagonalen richting Nathan Aké vielen op. Was met een kopbal dichtbij een treffer in de eerste helft en overleefde een vieze overtreding van Piatek. Toonde zich opnieuw een ware captain, ook in de coaching dat ditmaal door het hele stadion hoorbaar was. 

Joël Veltman – 6

Een harde overtreding op zijn oud-ploeggenoot Arek Milik was een van de weinige opvallende acties van Veltman. De nieuweling van Brighton & Hove Albion viel niet op, zoals een goede verdediger betaamt. Anderzijds dus ook niet aan de bal, waar zijn directe collega centraal achterin de kar logischerwijs moest trekken. Een veilige keuze van Lodeweges werd beloond met een dito optreden. 

Nathan Aké – 6,5

Wellicht hadden de meesten Aké in het centrum verwacht, maar de nieuweling van City kan uitstekend als linksachter uit de voeten. Aanvallend was hij veel op de helft van Polen te vinden, zonder verdedigend een steek te laten vallen. Als hij dit niveau doortrekt, lijkt hij de voorkeur te krijgen boven Patrick van Aanholt, zolang Daley Blind nog afwezig is. 

Frenkie de Jong - 8

De laatste wedstrijd van De Jong was de 8-2 nederlaag tegen Bayern München, maar daarvan was niets te zien. Niet in vertrouwen en niet in fitheid. De Jong was uitstekend aan de bal, zorgde voor de openingen van Oranje die bij tijd en wijle erg fraai waren. Was voor de rust dichtbij de openingstreffer, maar had daar na ruim een uur met een heerlijke voorassist alsnog een groot aandeel in. Liet zien waarom Koeman hem belangrijk gaat maken bij FC Barcelona.

Georginio Wijnaldum – 5,5

Koeman zou druk bezig zijn om de middenvelder naar Liverpool te halen, maar dat is niet op basis van zijn optreden tegen Polen. De kameleon op het middenveld speelde onopvallend en ging een aantal keer ongevaarlijk met de voor hem gecreëerde ruimte om. Sowieso lag er weinig ruimte voor Wijnaldum om zijn loopvermogen te tonen.

Marten de Roon – 6,5

Een nuttige gele kaart door een counter van Polen eruit te halen twintig minuten voor het einde typeerde de sterke wedstrijd van De Roon. Hij verrichtte goed en nuttig werk, zoals vaker in het Nederlands elftal. Aanvallend was hij met enkele kopballen gevaarlijk en leverde de ballen goed af bij de mensen die er nog beter mee zijn dan hij. Prima pot!

Quincy Promes – 6

Dreigend, zonder echt gevaarlijk te worden. Promes schoot een aantal keer van grotere afstand: de ene keer ruim over, dan gevaarlijk met een stuit in de handen van Wojciech Szczesny en een volgende keer werd de inzet geblokt. De Ajacied was bedrijvig, hield verdedigers bezig, maar kon zijn stempel niet drukken met beslissende acties. En daarvoor sta je als aanvaller uiteindelijk wel op het veld.

Memphis Depay – 8

Handen, voeten en acht overtredingen hadden de Polen nodig om de aanvaller van Olympique Lyon af te stoppen. Gaf de fraaie pass op de Jong vlak voor rust, zorgde continu voor gevaar, ondanks dat het niet allemaal meteen even effectief was. Memphis was ook na het vertrek van Ronald Koeman en zijn zware blessure nog altijd gewoon de grote man bij het Nederlands elftal en dat is gezien de omstandigheden meer dan knap.

{image[342276][right-half][]}Steven Bergwijn – 6,5

Door de veel opkomende Hateboer kon Bergwijn veel zwerven over het veld en deed dat naar behoren, zonder een grote rol op zich te nemen. Uiteindelijk werd het plots toch een bijzondere interland voor de buitenspeler van Tottenham Hotspur: na een voorzet van Hateboer liep hij van dichtbij zijn eerste treffer namens Oranje tegen de touwen. Hoeveel zullen er nog volgen?

Invallers

Donny van de Beek

Speelde te kort voor een beoordeling

Luuk de Jong

Speelde te kort voor een beoordeling

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen