Kritiek op interlandperiode van Oranje én Jong Oranje

31 augustus 2020, 08:38

Het Nederlands eltal en Jong Oranje komen vandaag (maandag) bijeen voor de eerste interlandperiode sinds de coronastop. Toch is er veel kritiek op de timing van de wedstrijden en ook op het feit dat Jong Oranje naar een corona-risicogebied én onrustig Wit-Rusland moet afreizen. Veel clubs twijfelen of ze spelers wel moeten afstaan. 

Tegenover het Algemeen Dagblad spreken de trainers van de grootste vier Nederlandse clubs zich uit. Ajax-trainer Erik ten Hag vindt dat de timing 'nergens op slaat', terwijl ook Arne Slot zijn twijfels heeft. "Dit is gewoon een heel rare periode om internationals te moeten afstaan. Je krijgt die jongens pas vlak voordat het seizoen gaat beginnen terug." Voor de Alkmaarders wacht er vervolgens bovendien een cruciaal duel in de voorronde van de Champions League. Feyenoord liet onlangs ook al weten [a,https://www.fcupdate.nl/voetbalnieuws/371681/feyenoord-geirriteerd-knvb-wil-bijlow-en-geertruida-schorsen/,_blank,niet enthousiast te zijn] over het afstaan van Justin Bijlow en Lutsharel Geertruida aan Jong Oranje.

In dezelfde ochtendkrant spreekt ook Willem van Hanegem zich uit over het feit dat Jong Oranje niet naar Wit-Rusland zou moeten afreizen, waar het onrustig is. 'De mensen daar doen er alles aan om van die president Loekasjenko af te komen en wij gaan er lekker een potje voetballen. Bondscoach Erwin van de Looi ging zelfs nog spelers bellen die van hun club niet mee mogen doen. Dat ze dan geschorst zullen worden. Ik had die Van de Looi gezegd dat hij de boom in kon met zijn gezever. En met dreigende taal had hij bij mij al helemaal niet moeten aankomen. Als de UEFA niet zegt dat er niet wordt gevoetbald, moet de KNVB dat toch gewoon doen? Of dat nou consequenties heeft of niet, je stuurt die jongens daar nu gewoon niet heen.' Dat er überhaupt interlands gespeeld worden, heeft volgens De Kromme vooral te maken met het feit dat de UEFA geld wil verdienen.

Lees ook: Werder Bremen wil Chong niet afstaan aan Jong Oranje 

Vitesse-speler Danilo Doekhi is een van de spelers die is opgeroepen bij Jong Oranje, dat een dag later vertrekt en direct na het duel weer vertrekt uit Wit-Rusland. "We komen in een gevaarlijke omgeving terecht. De sfeer zal op straat best grimmig zijn. Ik zoek dat niet op. Maar ik denk dat we het hotel van de leiding niet eens uit mógen", stelt hij tegenover De Gelderlander. "We gaan met een chartervliegtuig. Dan stappen we in Minsk meteen de bus in en worden we ondergebracht in een hotel. Er gaat volgens mij ook een extra veiligheidscoördinator mee."

Volgens De Telegraaf heeft de KNVB haar huiswerk wat corona betreft wel goed op orde en zijn er strenge protocollen opgesteld. 'De KNVB heeft besloten alle internationals bij aankomst in Zeist en vlak voor de interlands tegen Polen en Italië te testen. In het spelershotel Woudschoten bewaren alle leden van de selectie en de technische staf anderhalve meter afstand. Op veel plekken en in de algemene ruimten van het onderkomen in de Zeister bossen zijn hygiëne-maatregelen genomen. (…) Fysiotherapeuten en masseurs dragen mondkapjes als een behandeling van een speler langer dan een kwartier duurt. Spelers en staf reizen de hele week met dezelfde fiets naar de training. Oranje maakt ook even geen gebruik van de kleedkamer naast het trainingsveld', schrijft het dagblad.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen