De absolute favorieten en outsiders in de Eerste Divisie

28 augustus 2020, 12:24

De bal gaat in Nederland na een maandenlange onderbreking eindelijk weer echt rollen. De Eerste Divisie wordt afgetrapt en op de eerste speeldag komt er met SC Cambuur meteen de koploper van het afgelopen seizoen in actie. De Leeuwarders zijn gebombardeerd tot absolute favoriet, maar wie komen er nog meer in aanmerking voor de plekken om promotie naar de Eredvisie? Een overzicht van de meest aannemelijke titelfavorieten én outsiders.

Favorieten

SC Cambuur

Ondanks een straatlengte voorsprong liep de ploeg van Henk de Jong vorig seizoen promotie naar de Eredivisie mis. Een hard gelag, zeker omdat de ploeg uit elkaar leek te vallen. Dat wist technisch directeur Foeke Booy te voorkomen, waardoor De Jong zijn succesformatie bij elkaar hield én versterkte met de komst van Jasper ter Heide en Maarten Pouwels. Ondanks een afstraffing tegen FC Volendam in de voorbereiding, maakten de Leeuwarders tot dusver een uitstekende indruk in de voorbereiding en ogen als ingespeeld geheel. Als topscorer Robert Mühren zijn vorm van afgelopen seizoen doortrekt, hoeven de Leeuwarders voor niemand te vrezen. Alleen waar men dacht al bijna in Parijs te zijn, blijkt de Franse hoofdstad opeens weer volledig uit zicht en het peloton op gelijke hoogte. Dat kan dus weleens een mentale strijd worden. 

{image[341923][right-half][]}De Graafschap

Ondanks dat er afgelopen seizoen slechts éénmaal werd verloren in de voortijdig beëindigde Eerste Divisie, trok De Graafschap een blik nieuwe spelers open. Met onder anderen Rick Dekker, Elmo Lieftink, Julian Lelieveld, Danny Verbeek en Johnatan Opoku is de ploeg van trainer Mike Snoei er op het oog niet minder op geworden, maar het vertrek van Branco van den Boomen was wel een flinke aderlating. Bovendien moest de motor in de voorbereiding nog wel worden gesmeerd, zo bleek in een aantal oefenwedstrijden. Tegen sc Heerenveen en Heracles Almelo ging het echter weer als vanouds, waardoor De Superboeren ook de te kloppen ploeg vormen. 

NAC Breda

Met het aanstellen van Maurice Steijn is er bij NAC Breda maar één missie: de rust laten terugkeren. Dat lijkt meer een kolfje naar de hand voor de man die bij VVV-Venlo het uitstekend heeft gedaan, dan de onrustige Peter Hyballa. Met Thom Haye, Nick Venema, Dion Malone, Moreno Rutten en Dj Buffonge werd er een aantal kwaliteitsspelers gehaald, ondanks dat het ook naast een aantal ervaren spelers met Eredivisie-ervaring greep. Kwaliteit ging in aanwinsten boven kwantiteit. Het kan dus wellicht even duren voordat Steijn de boel op de rit heeft - mede door de corona-ontwikkelingen in de voorbereiding. Als Steijn er echter in slaagt om de rust terug te brengen, dan gaat NAC Breda op zeker een gooi doen naar promotie. 

Outsiders

{image[341016][left-half][]}FC Volendam

Op basis van de voorbereiding en afgelopen seizoen zou de formatie van Wim Jonk wellicht bij de favorieten moeten staan, maar het verloor captain Kevin Visser met een zware blessure, zag onder meer Gijs Smal, Jelle Duin en Noah Fadiga vertrekken en sterkhouder Francesco Antonucci sloot later aan in de voorbereiding. Geen ideale omstandigheden voor Het Andere Oranje, dat sterkhouder Micky van der Ven wel wist te behouden. Met zeges op De Graafschap en SC Cambuur in de voorbereiding liet FC Volendam opnieuw zien een gevaarlijke ploeg te zijn, die gaat meedingen naar de plekken bovenin. 

Almere City

Aan ambities geen gebrek bij Almere City FC. De club wil promoveren en dat moet in het uitgedachte vijfjarenplan komend seizoen gebeuren. Het wil de ervaring van aanwinsten Ryan Koolwijk, Thomas Verheydt en Thibaut Lesquoy combineren met de jeugdige talenten die het met Steve Tunga (Borussia Dortmund) en Xian Emmers (Internazionale) binnenhaalde. Trainer Ole Tobiasen kreeg tot tweemaal toe de touwtjes interim in handen en deed dat met verve, maar mag het ditmaal vanaf het begin van het seizoen proberen. Wordt dat de zet die Almere City FC naar de Eredivisie brengt?! 

Excelsior

Marinus Dijkhuizen heeft na het vertrek van Ricardo Moniz de achterste linie van Excelsior weer redelijk op orde gekregen, waardoor de Rotterdammers een elftal hebben dat veel meer in balans is. Met de 65 goals van afgelopen seizoen maakten alleen Jong Ajax (72) en SC Cambuur (68) meer doelpunten, waardoor de crux achterin zat. Verder hield het de ploeg redelijk bij elkaar, vond het voor Rai Vloet in Mitchell van Rooijen een aardige vervanger en haalde het met Reuven Niemeijer ook nog Eredivisie-ervaring in huis. Als het scorend vermogen gecombineerd gaat worden met meer defensie zekerheid, kunnen de Rotterdammers hogere ogen gooien dan afgelopen jaar. 

{image[342005][right-half][]}Ontbrekende clubs

Ondanks de terugkeer van Édgar Barreto verloor NEC veel kwaliteit en staat er een piepjong elftal op de been. Met onder anderen Rangelo Janga en Jordy Bruijn werden weliswaar kwaliteitsspelers gehaald, maar daarmee gaat het geen acht plekken goedmaken na het vertrek van onder anderen Zian Flemming en Anthony Musaba. Ook Go Ahead Eagles is een van de clubs die flink geraakt wordt door de coronacrisis en een flink aantal sterkhouders verloor. Bovendien zag het Martijn Berden geblesseerd uitvallen. Roda JC is onder Jurgen Streppel goed begonnen aan de wederopbouw van de club en wordt met aardig wat Eredivisie-ervaring een lastigere opponent dan vorig jaar, maar komt komend seizoen nog tekort om mee te dingen naar promotie. 

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen