Champions League-droom AZ blijft in leven na ontsnapping

26 augustus 2020, 19:00   Bijgewerkt: 26 augustus 2020, 19:58

AZ heeft zich met hangen en wurgen geplaatst voor de derde voorronde van de Champions League. De Alkmaarders balanceerden tegen Viktoria Plzen op de rand van uitschakeling, maar dwongen door een doelpunt diep in blessuretijd een verlenging af. Daarin maakte AZ het karwei af. Albert Gudmundsson groeide uit tot matchwinner door in verlenging twee keer te scoren: 3-1.

Met broos vertrouwen trad AZ woensdag aan tegen Viktoria Plzen. De voorbereiding van de Alkmaarders was immers verre van vlekkeloos verlopen. AZ won slechts één van de zes oefenwedstrijden en speelde afgelopen vrijdag nog met 1-1 gelijk tegen Telstar. Daarnaast miste Calvin Stengs vanwege een hamstringblessure de complete voorbereiding. Ook Ron Vlaar kwam de voorbije weken nauwelijks in actie.

Ondanks een gebrek aan wedstrijdritme startte zowel Stengs als Vlaar tegen Viktoria Plzen. Stengs moest AZ van aanvallende impulsen voorzien, maar kwam tegen de vice-kampioen van Tsjechië weinig in het spel voor. Dat had ook zeker te maken met de lastige weersomstandigheden. In storm Francis was het voor beide teams moeilijk voetballen. Met name in de eerste helft verliep moeizaam. AZ creëerde voor rust geen enkele echte kans, terwijl de bezoekers zich nauwelijks voor het doel van Marco Bizot meldden.

Naarmate de tweede helft vorderde, werd AZ weer slordiger. Toch leek er aanvankelijk weinig aan de hand voor de ploeg van Slot, daar Viktoria Plzen weinig in te brengen had. Uit het niets kwamen de Tsjechen tien minuten voor tijd desalniettemin op voorsprong. Een droge knal van David Limbersky bleek onhoudbaar voor Bizot. AZ was via Gudmundsson (naast en paal) vervolgens twee keer dicht bij de gelijkmaker, maar uitschakeling leek onvermijdelijk.

Leek, want in de laatste minuut van de blessuretijd kreeg AZ een strafschop na een overtreding van de Viktoria Plzen-doelman op Ferdy Druijff. Teun Koopmeiners nam zijn verantwoordelijkheid en schoot vanaf elf meter onberispelijk raak. In de verlenging trok AZ de wedstrijd vervolgens naar zich toe. Na bijna honderd minuten maakte Gudmundsson de 2-1, waarna Viktoria Plzen in de aanval moest. De Tsjechen werden nog enkele keren gevaarlijk, maar vlak voor tijd maakte Gudmundsson aan alle twijfel een einde door de 3-1 te maken.

De zege op Viktoria Plzen is dubbel goed nieuws voor AZ. De Alkmaarders melden zich binnenkort in de derde voorronde, waarin KAA Gent, Dinamo Kiev of Benfica de tegenstander zal zijn. Mocht het in de volgende ronde(s) misgaan, dan gaat AZ de groepsfase van de Europa League in.