Luuk de Jong is de held van Sevilla na twee kopgoals in EL-finale

Luuk de Jong is de held van Sevilla na twee kopgoals in EL-finale

21 augustus 2020 – Twee fenomenale kopballen van Luuk de Jong hebben Sevilla aan de Europa League geholpen. De Spanjaarden wonnen in een heerlijke finale in Keulen met 3-2 van Internazionale. Na een vroege benutte penalty van Romelu Lukaku nam De Jong al koppend de hoofdrol op zich, waarna het duel na een gelijkmaker van Diego Godin door een eigen goal van Lukaku in Spaans voordeel werd beslecht. Het betekent alweer de zesde Europa League-beker voor de nummer vier van La Liga.Er zijn finales minder begonnen dan de Europa League-finale van 2020 in Keulen. Internazionale kreeg na drie minuten al een penalty, toen Diego Carlos de pijlsnelle Romelu Lukaku naar de grond werkte. Danny Makkelie kon niets anders dan een penalty toekennen en Lukaku schoof de bal simpel binnen: 1-0 en een dramatisch begin voor Luuk de Jong en consorten. De Nederlander, nog de held in de halve finale met de winnende goal tegen Manchester United, begon vanaf de aftrap. Stefan de Vrij deed dat vanzelfsprekend ook namens Internazionale.

Sevilla verloor al twintig Europa League-duels op rij niet en pakte al vijfmaal de beker. Een cupfighter dus, zo bleek kort na de openingsgoal. De Jong ontworstelde zich van Diego Godin, liep zich vrij en kopte de bal met een snoekduik achter Handanovic: 1-1. Een geweldig moment voor De Jong, die wederom op een cruciaal moment scoort voor zijn ploeg.

Flying Dutchman
Na de twee vroege goals was er even sprake van een status quo, tot wéér De Jong zijn hoofd liet spreken. Na een vrije trap kopte hij van een meter of acht prachtig met een klein boogje binnen. Oranje heeft een nieuwe voetballende Flying Dutchman: 1-2.

Wat De Jong kan, kan ik ook, moet Godin gedacht hebben. Twee minuten na De Jongs tweede maakte hij zijn fout bij de 1-1 goed door – ook koppend – te scoren. Zo was het bij tijd en wijle irritant klagende Inter net als Sevilla dodelijk effectief in een amusante eerste half van een eindstrijd die qua amusementswaarde een bomvolle heksenketel had verdiend.

De tweede helft kon niet zo vermakelijk zijn als de eerste, en dat bleek in Keulen ook zo te zijn. Kansen werden schaarser en schaarser, tot een kwartier voor tijd, toen wederom Diego Carlos en Lukaku in de schijnwerpers stonden. De Sevilla-back probeerde een acrobatische omhaal, die via het been van de Belg in het doel verdween. Een ongelukkig moment voor de spits, die zo de schlemiel werd: 3-2.

In een hectische slotfase hield Sevilla, waar De Jong kort voor tijd werd gewisseld, met de nodige mazzel en wilskracht stand, waardoor De Vrij en consorten naast een prijs grepen in het toch enigszins mislukte seizoen. Voor Sevilla is het alweer de zesde Europa League die naar de prijzenkast in Spanje mag. Met dank aan het voorhoofd van Luuk de Jong, de Flying Dutchman die op het hoogste podium eindelijk zijn moment van glorie afdwong.

  

gerelateerd

Meer nieuws

  1. vrijdag 27 november 2020

  2. donderdag 26 november 2020