Ongrijpbare Neymar loodst PSG via pover Leipzig naar CL-finale

18 augustus 2020, 22:55

Eindelijk is het Paris Saint-Germain gelukt om de Champions League-finale te bereiken. Na jaren vol mislukking is de missie om naar de eindstrijd te gaan dinsdag geslaagd. RB Leipzig was vanavond in Lissabon geen partij voor de Parijzenaars, die dankzij een eclatante en verdiende 3-0 overwinning het ticket hebben bemachtigd. Neymar en Angel Di María waren niet te stoppen voor het teleurstellende Leipzig.

De druk stond vol op de ketel bij PSG, dat na alle mislukte campagnes nu eindelijk wilde doorstoten naar de finale. Dat had voor druk kunnen zorgen, maar dat was niet het geval. Met de droomaanval bestaande uit Neymar, Angel Di María en de helemaal fitte Kylian Mbappé schoot PSG uit de startblokken. Al na zes minuten had het prijs kunnen zijn. Mbappé stak Neymar weg en de valse nummer negen schoof de bal via de paal naast. Hij zou later in de eerste helft nogmaals de paal teisteren met een verrassende vrije trap.

Met die goal was eigenlijk het hele verhaal van de eerste helft verteld. Leipzig was slordig en grossierde in balverlies. Van de balvastheid die de ploeg van Julian Nagelsmann (33) tegen Atlético Madrid ten toonde spreidde, was helemaal niets terug te zien. Dat had ook te maken met de kracht van PSG, dat bij de hand werd genomen door Neymar. De aanvaller was in topvorm, dribbelde simpel langs tegenstanders en was doelgericht. Zoals Neymar vanavond speelde, is hij misschien wel de beste ter wereld. Het viel tevens op dat de technicus zich niet druk maakte om de vele overtredingen die Leipzig op hem beging. Arbiter Björn Kuipers zat er kort op en dat zal Neymar prettig hebben gevonden.

Nagelsmann besefte dat het anders moest en voerde in de rust een dubbele wissel door. Heel even sorteerde dat effect, want in de tien minuten na rust maakte Leipzig eindelijk wel een goede indruk. Daar bleef het ook bij, want juist na die fase werd het duel beslist door PSG. In de 56ste minuut gleed Nordi Mukiele weg op de achterlijn, waarna Ander Herrera de bal snel voorzette. Via de handen van Gulácsi kopte note bene linksback Juan Bernat de bal in het doel. Ook hier zag de Hongaarse keeper er niet goed uit: 0-3.

Zondagavond staat de finale op de rol in de Champions League, ook dat duel wordt gespeeld in het Stadio da Luz in Lissabon. Morgen strijden Bayern München en Olympique Lyon om het tweede finaleticket.