Tien potentiële opvolgers voor naar Barça vertrekkende Koeman

17 augustus 2020, 15:57   Bijgewerkt: 19 augustus 2020, 12:15

De kogel is door de kerk: Ronald Koeman gaat aan het werk bij FC Barcelona en vertrekt bij het Nederlands elftal. Daarmee heeft de KNVB een probleem: er moet een opvolger komen voor de succesvolle bondscoach. Voorlopig neemt Dwight Lodeweges de honneurs waar, maar er zal een vaste oplossing moeten komen. FCUpdate.nl zet tien aardige opties voor het EK 2021 op een rijtje.

Peter Bosz (56)

De enige succesvolle Nederlandse coach over de landsgrenzen momenteel. Peter Bosz staat op zeker op het lijstje van de KNVB. Hij heeft echter een doorlopend contract bij Bayer Leverkusen, staat niet bepaald bekend als prijzenpakker en neemt tactisch soms onverantwoordelijk aanvallende risico's. De ideale opvolger van Koeman of komt dat nog te vroeg voor de oud-trainer van onder andere Ajax en Vitesse?

{image[340196][right-half][]}Frank de Boer (50)

Uit het De Telegraaf-kamp werd de voormalig Ajax-coach direct al geopperd. Na zijn vertrek uit Amsterdam had het er ook alle schijn van dat hij ooit bondscoach zou worden van het Nederlands elftal. Die glazen gooide hij echter in door zijn zwakke prestaties bij achtereenvolgend Internazionale, Crystal Palace en Atlanta United. Of krijgt hij in Zeist een kans op eerstel?

Phillip Cocu (49)

De coach had een uitstekende staat van dienst bij PSV. Ondanks dat hij bij Fenerbahçe en Derby County nog geen grote successen kende, is hij met zijn ervaring als speler, tijd bij PSV en gehele verschijning een interessante optie. Zou ook kunnen samenwerken met de hier boven genoemde De Boer, omdat ze elkaar qua karakter goed aanvullen én eerder succesvol samenwerkten bij Oranje als assistenten van Bert van Marwijk. Een duo-baan ideaal voor beide? 

Louis van Gaal (69)

Officieel is Van Gaal nog niet gestopt als coach. Hij kent het klappen van de zweep. Kent de spelersgroep en heeft in 2014 aangetoond voor één eindtoernooi de spelers zeker op scherp te kunnen zetten. Tactisch is Van Gaal een uitstekende coach, al is de vraag of hij ook deze spelersgroep kan raken, zeker omdat hij met een deel in Brazilië ook al werkte. Maar ach, dat is komende zomer alweer zeven jaar geleden...

Alfred Schreuder (47)

In Amsterdam liepen ze met hem weg, bij Hoffenheim waren de prestaties goed. Gezien zijn beperkte ervaring lijkt een keuze voor de voormalig middenvelder onwaarschijnlijk. Anderzijds heeft hij met onder andere Hakim Ziyech aangetoond goed met 'moeilijke' karakters om te kunnen gaan, hetgeen als bondscoach cruciaal is. Bovendien is hij per direct beschikbaar.

{image[338408][left-half][]}Mark van Bommel (43)

In Eindhoven denken ze met wisselende gevoelens terug aan de periode onder Van Bommel. Sommigen liepen met hem weg, anderen kotsten hem uit. Als gerenommeerd oud-international heeft hij bij de KNVB als speler in elk geval een flinke staat van dienst, maar Van Bommel krijgt overal waar hij werkt ook genoeg vijanden. Zou ook kunnen samenwerken met zijn schoonvader.

Bert van Marwijk (68)

En daar is de schoonpa van Van Bommel ook al. In de 'categorie Van Gaal' weet hij met welk bijltje te hakken, heeft aangetoond succesvol te kunnen zijn op een eindtoernooi en is ervaren. Samen met Van Bommel zou hij het een tijdje kunnen doen, voordat Van Bommel dan klaar is voor het grote werk. Op het laatste WK met Australië was hij 'gewoon' nog actief, in tegenstelling tot Oranje.

Jürgen Klinsmann (56)

PSV, Vitesse en Heracles Almelo zijn al op de Duitse toer gegaan. Hoewel de oefenmeester van een andere generatie is dan de coaches in de Eredivisie, maakte hij op het WK 2006 wel een uitstekende indruk met de Duitsers. Sindsdien deed hij een behoorlijk aantal opmerkelijke dingen, maar staat in eigen land nog altijd te boek als goede trainer. Zijn grote voordeel is dat hij direct beschikbaar is en ervaring heeft op een eindtoernooi.

{image[339035][right-half][]}Giovanni van Bronckhorst (45)

Giovanni van Bronckhorst gaf ruim drie jaar geleden aan dat de KNVB in de zoektocht naar een opvolger voor Danny Blind niet bij hem hoefde aan te kloppen. De voormalig Oranje-aanvoerder zat uitstekend op zijn plek bij Feyenoord en werd later dat jaar kampioen met de Rotterdammers. Tegenwoordig is Van Bronckhorst trainer in China. Een baan in het verre oosten verruilen voor het bondscoachschap bij een van de EK-favorieten klinkt aanlokkelijk. Hapt hij toe als de Nederlandse voetbalbond zich bij hem meldt? Het is in elk geval een uitstekend uithangbord.

Dwight Lodeweges (62)

Ronald Koeman is de architect achter het succes van het Nederlands eftal, maar ook Dwight Lodeweges heeft er zijn aandeel in gehad. Met de huidige assistent-bondscoach kan Oranje op dezelfde voet door richting het EK. Lodeweges is gepokt en gemazeld in het trainersvak, maar als eindverantwoordelijke kende hij weinig successen. Bovendien is het nog maar de vraag of Lodeweges straks beschikbaar is. Het is niet ondenkbaar dat Koeman zijn assistent wil meenemen naar Barcelona. Anderzijds zou het voor komend jaar rust geven rondom Oranje en meer tijd om een nieuwe eindverantwoordelijke aan te stellen. 

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen