KNVB komt met drie modellen voor stilleggen competities

KNVB komt met drie modellen voor stilleggen competities

14 augustus 2020 – De KNVB gaat een crisisplan opstellen hoe de Eredivisie en Eerste Divisie in de toekomst afgehandeld moeten worden in een crisissituatie. Dit jaar was er bijzonder veel onduidelijkheid over de afwikkeling van de competities na de coronastop, maar daar wil de voetbalbond een protocol voor maken om het in de toekomst te voorkomen. Er komen drie scenario's die worden gebruikt om het tot een einde te laten komen.Dat schrijft het Algemeen Dagblad, op basis van de uitkomsten van een werkgroep die zich daar namens de KNVB over heeft gebogen. Het eerste model gaat over een stop halverwege (of eerder) de competitie. Dan wordt het seizoen als niet-gespeeld beschouwd en geldt het laatste seizoen daarvoor als het gaat om de Europese tickets. Ook vindt er geen promotie en/of degradatie plaats.

Bij een stop tussen speelronde 18 en 28 (20-32 in de Eerste Divisie) wordt er op dat moment een eindstand bepaald, zonder kampioenschap en zonder promotie/degradatie. Behalve als er op basis van punten al een formeel kampioen is in een van beide competities of een ploeg is gedegradeerd, wordt dat toegekend. Dan kan het dus zijn dat er een oneven aantal teams in een competitie komt te spelen, als bijvoorbeeld één ploeg al is gedegradeerd, maar er nog een kampioen is in de Eerste Divisie.

Pas als een competitie voor 85% (minimaal 29 speelronden in de Eredivisie, 33 in de Eerste Divisie) is uitgespeeld, dan wordt er een eindstand bepaald, met alle gevolgen van dien wat betreft Europese tickets, kampioen en promotie- degradatie. In dat geval geldt ook dat doelsaldo bepalend is, boven het onderling resultaat. Alleen wordt er wel gekeken naar het gemiddelde aantal punten per wedstrijd, zodat ploegen geen nadeel hebben van het stilleggen. FC Utrecht greep dit jaar om die reden naast Europees voetbal, omdat het een duel minder had terwijl het onderling resultaat met Willem II beter was. Wel moet er door de clubs nog worden gestemd op dit voorstel, dat de KNVB op korte termijn zal doen.

  

gerelateerd

Meer nieuws

  1. zaterdag 26 september 2020

  2. vrijdag 25 september 2020