Appje Kuipers naar Slutsky zorgt voor Russisch relletje

Appje Kuipers naar Slutsky zorgt voor Russisch relletje

12 augustus 2020 – Björn Kuipers is onbedoeld het middelpunt geworden van een Russisch relletje. De Nederlands scheidsrechter beantwoordde dinsdagavond per app een vraag van Leonid Slutsky, de oud-trainer van Vitesse die op dit moment in dienst is van Rubin Kazan. De Russische coach vroeg Kuipers naar zijn mening over een penaltyincident.Tijdens de rust van het thuisduel met Lokomotiv Moskou (0-2) stuurde Slutsky zijn vraag en de beelden van het penaltymoment naar Kuipers. De scheidsrechter die de wedstrijd floot, Sergey Ivanov, had vlak daarvoor Rubin Kazan geen strafschop gegeven. Per app liet Kuipers weten dat er wat hem betreft een penalty had kunnen worden gegeven. Het appje van de Nederlandse arbiter maakte Slutksy vervolgens openbaar in de Russische media, waardoor het leek alsof Kuipers zijn collega afviel.

Het appverkeer tussen Kuipers en Slutsky zorgt voor de nodige commotie in Rusland. "'Ik kreeg inderdaad een appje met de vraag wat ik van de beelden vond. Even kijken wat ik precies heb teruggestuurd. Ik zeg: 'Moeilijke situatie, keeper speelt niet de bal, dus strafschop zou mijn voorkeur hebben. Het is zo geen zwart-wit situatie, dus hiervoor ook geen VAR-interventie." Het is simpel: in zo'n geval steun ik altijd de beslissing van de scheidsrechter'", reageert Kuipers tegenover Voetbal International.

Kuipers geeft aan vaker zulke vragen te krijgen als hij niet fluit. "Maar zeg je nou dat deze app van Slutsky kwam? Er staat Leonid onder, inderdaad, maar ik leefde in de veronderstelling dat dit afkomstig was van iemand van de Russische voetbalbond, een scheidsrechtersbegeleider uit Rusland met wie ik wel eens gewerkt heb. Die heet ook Leonid. Dat maakt het allemaal nog aparter", aldus de verbaasde scheidsrechter.

Russische media speculeren dat het appje het EK van Kuipers in gevaar brengt, maar de Nederlander denkt dat het wel zal meevallen. "Joh, ik heb geen idee, maar kan het me eigenlijk niet voorstellen. Je overvalt me hiermee. Het enige dat ik heb gedaan, is antwoord gegeven op een vraag en een situatie beoordeeld, zonder dat ik wist dat het bericht van Leonid Slutsky kwam en dat hij er ook mee naar de media zou gaan. Het enige dat ik erover kan zeggen, is dat ze in Rusland dan mijn mening blijkbaar op waarde schatten."

  

gerelateerd

Meer nieuws

  1. woensdag 30 september 2020

  2. dinsdag 29 september 2020