Van Praag woedend over handelswijze AZ: "In mijn eer aangetast"

Van Praag woedend over handelswijze AZ: "In mijn eer aangetast"

12 augustus 2020 – Michael van Praag reageert woedend op de handelswijze van AZ. De Alkmaarders probeerden vergeefs via de UEFA het Europese ticket van Ajax te bemachtigen. Voor de manier waarop heeft Van Praag geen enkel begrip. "Ze hebben een heel sneaky spel gespeeld", zegt het bestuurslid van de UEFA.In een interview met het Algemeen Dagblad legt Van Praag uit waarom hij zo boos is op AZ. "Omdat ze mijn integriteit in twijfel hebben getrokken, maar ook nog achter mijn rug om zijn gaan klagen bij de UEFA", beargumenteert de oud-voorzitter van de KNVB. "Schijnbaar puur bedoeld om mij in diskrediet te brengen. Een heel sneaky spel. Als ze het niet met me eens zijn, of een hekel aan me hebben: prima. Maar speel het spel wel met open vizier. En begrijp me goed, het was het goed recht van AZ om contact op te nemen met de UEFA. Nadat ze bot hadden gevangen bij de KNVB over de toewijzing van het Champions League-ticket, zochten ze het bij de Europese bond. Dat mag. Maar doe dat niet stiekem."

Lees ook: AZ: "Ook eventuele inbreng Van Praag een van de vragen"

Rode draad in de frustratie van Van Praag is een mailtje van hem aan AZ-directeur Robert Eenhoorn. "Collega's vroegen of dat in Nederland altijd zo ging, dat clubs de UEFA stiekem benaderen, achter de rug van de nationale bond en collega-clubs om. En hoe het kwam dat ik er niets vanaf wist. Het enige wat ik toen heb gedaan, is Robert Eenhoorn een kort privémailtje sturen, zonder ook maar iemand in CC. Daarin heb ik gezegd dat ik de handelswijze van AZ niet netjes vond - en dat zo'n strategie contraproductief werkt. Niets meer en niets minder."

Volgens Van Praag zag AZ een juridisch voordeel in die mail. Volgens de regels mag een bestuurslid van de UEFA zich niet bemoeien met een zaak tussen een club en een nationale bond, wanneer die persoon aan een van die partijen verbonden is. "Zo'n mailtje lijkt me iets heel anders dan bemoeien. Ik zou me pas met deze zaak bemoeien als ik mensen bij de UEFA of de KNVB direct of indirect zou willen beïnvloeden. Door er inhoudelijk met ze over te praten, ze om hun mening te vragen, of mijn eigen mening te geven. Ik loop al een tijdje mee hè: dat heb ik natuurlijk heel bewust niet gedaan. Nooit. Tot dit moment heb ik er met niemand bij de KNVB of UEFA over gesproken, ook niet met de media, of via sociale media. Pas nu het pleit is beslecht, reageer ik op deze kwestie. AZ heeft me in mijn eer aangetast op een manier die ik echt niet vind kunnen."

  

gerelateerd

Meer nieuws

  1. woensdag 30 september 2020

  2. dinsdag 29 september 2020