Clubarts Feyenoord vraagt zich af of KNVB testen mag verplichten

Clubarts Feyenoord vraagt zich af of KNVB testen mag verplichten

11 augustus 2020 – Feyenoords bekende clubarts Casper van Eijck betwijfelt of de KNVB coronatesten kan verplichten voor clubs. Zodra de Eredivisie begint, zou dit iedere week moeten. De KNVB is voornemens dit op te nemen in de reglementen. "Maar de vraag is of dat juridisch wel kan", aldus Van Eijck."Ik heb de KNVB ook gevraagd: Is er een medische en ethische toetsing gedaan? Is niet gebeurd, terwijl ik denk dat dit wel heel belangrijk is", zegt Van Eijck tegen Voetbal International. "Ook al stop je alleen maar een wattenstokje in neuzen, het is wel een medische interventie. Als je dat normaal gesproken doet bij mensen zonder klachten, heb je toestemming nodig van de medisch-ethische commissie."

Van Eijck stelt voor dat er juridisch goed naar gekeken moet worden. "Een jurist moet maar eens goed kijken in hoeverre de KNVB zulke medische handelingen allemaal zó aan een beroepsgroep kan opleggen. Ik kan me niet voorstellen dat dit zonder slag of stoot mag." Feyenoord testte in eerste instantie spelers met klachten en is voornemens om dat te blijven doen. 

De clubarts stelt dat het veel belangrijker is om te zorgen dat de goede afspraken gehandhaafd wordt, zodat het virus zich nooit kan verspreiden. Anderhalve meter afstand bewaren, handen wassen, niet spugen en niet aan de neus of mond zitten. Dan is het immers ook minder relevant of iemand besmet is, iets dat bij klachten wel naar voren zal komen. 

"Op het veld zijn er eigenlijk geen risico's", legt Van Eijck uit tegen het Algemeen Dagblad. "Die liggen echt op de momenten dat mensen ergens samenkomen. Daarom zitten ze ook niet naast elkaar in de kleedkamer." Ook roep van Eijck op om de snelle testen niet meer te gebruiken voor het voetbal. De zeer beperkte manier van testen is volgens hem maatschappelijk elders nodig. "Die kun je toch niet aan de voetballerij geven? De voetballerij staat niet boven andere beroepen."

  

gerelateerd

Meer nieuws

  1. dinsdag 29 september 2020

  2. maandag 28 september 2020

  3. zondag 27 september 2020