Restant Europa League ook belangrijk voor Nederlands voetbal

Restant Europa League ook belangrijk voor Nederlands voetbal

5 augustus 2020 – De hervatting van de Europa League is ook van belang voor het Nederlandse voetbal. Als Shakhtar Donetsk of Istanbul Basaksehir vanavond het onderspit delft, is de kans groot dat de Eredivisie-kampioen van 2021 rechtstreeks de Champions League ingaan. Voor directe plaatsing moet Nederland op de coëfficiëntenlijst in de top-tien eindigen, nu staan we negende.De kans was sowieso al groot dat Nederland in de top-tien eindigt. Het verschil met Oekraïne is meer dan een punt en het gat met de Turken bedraagt ruim twee punten. Die beide landen hebben beide het nadeel dat het restant van de Europa League over enkele duels worden afgewerkt en er minder punten voor de coëfficiëntenranglijst te verdienen zijn.

Corona-puntentelling
Normaliter spelen clubs een tweeluik en zijn er maximaal vier punten te verdienen. De winnaars van de enkele wedstrijden over 120 minuten krijgen nu drie punten, een gelijkspel is goed voor twee punten. Opvallend: een nederlaag levert nog één punt op. Het aantal punten moeten wel worden gedeeld door het aantal clubs uit hetzelfde land dat dit seizoen in Europa speelde. Dit is in een regulier seizoen ook het geval.

Shakhtar Donetsk en Istanbul Basaksehir spelen vanavond nog wel de return van de achtste finale tegen VfL Wolfsburg en FC Kopenhagen. Donetsk won de uitwedstrijd in Duitsland met 1-2 en Basaksehir zegevierde in eigen huis met 1-0. Deze beide ploegen moeten bijna wel de finale halen, wil de top-tien notering van Nederland nog in gevaar komen.

Mocht dit bijna onmogelijke scenario werkelijkheid worden, dan is er geen man over boord. Een elfde plaats op de UEFA-ranking is ook goed voor rechtstreekse deelname aan de Champions League, mits de winnaar van 2021 zich ook via de eigen competitie plaatst voor het miljardenbal. In dat schuitje zit Ajax dit jaar.

Huidige stand van zaken (Bron: Kassies)
7. Rusland 45.549
8. België 37.900
9. Nederland 35.750
10. Oekraïne 34.500
11. Turkije 33.600
12. Oostenrijk 32.925
13. Denemarken 28.250

  

gerelateerd

Meer nieuws

  1. dinsdag 29 september 2020

  2. maandag 28 september 2020

  3. zondag 27 september 2020