COVID-19 raakt Ajax: "Russisch roulette door gebrek aan feiten"

COVID-19 raakt Ajax: "Russisch roulette door gebrek aan feiten"

5 augustus 2020 – Raymond Verheijen roept de voetbalwereld op 'verdomd voorzichtig' te zijn met het coronavirus. Gisteren (dinsdag) bracht De Telegraaf naar buiten dat dertien Ajacieden COVID-19 onder de leden hebben gehad. "Normaal zijn feiten een reden tot waakzaamheid, maar nu maakt het gebrek aan feiten corona Russisch roulette", zegt de bekende inspanningsfysioloog."Je hebt het niet alleen over de carrière, maar vooral over de gezondheid van een speler in de rest van zijn leven", zegt Verheijen in gesprek met De Telegraaf. Hij benadrukt ook geen paniek te willen zaaien. "Misschien blijkt over drie jaar wel dat topsporters zó getraind zijn dat er ondanks het coronavirus geen enkele schade aan de longen of het hart is ontstaan. Er is nu simpelweg te weinig bekend over de consequenties."

Lees ook: 'Maar liefst dertien Ajacieden hadden coronavirus onder de leden'

Tegelijkertijd plaatst Verheijen een kanttekening. "De signalen over blijvende schade bij niet-topsporters moeten alle alarmbellen doen afgaan. En dat het schade aan longen en hart betreft, is extra zorgelijk, omdat topsporters twee keer per week tot het gaatje gaan. De longen bepalen hoeveel zuurstof iemand binnenkrijgt. En de rode bloedlichaampjes zijn de kruiwagens die de longen inrijden om te worden volgestopt met zuurstof. De kruiwagens bezorgen dat zuurstof bij de spieren. En het hart moet de kruiwagens rondpompen. Als de longen zijn beschadigd komt er minder zuurstof binnen. En bij littekens op het hart stroomt het bloed minder snel en minder vaak door het lichaam."

Feyenoord
Dat Feyenoord nog geen testen uitvoert, verbaast Verheijen dan ook enorm. "Alleen bij klachten testen is bij een betaald voetbalclub niet houdbaar. Periodiek testen is cruciaal en kan een hoop ellende voorkomen. En ja, ik zou ook bloedtesten invoeren om te kijken of spelers en trainers antistoffen tegen COVID-19 in hun bloed hebben, dus of ze wel of geen corona hebben gehad. Hoe meer informatie je verzamelt, hoe minder het Russisch roulette is."

  

gerelateerd

Meer nieuws

  1. vrijdag 25 september 2020

  2. donderdag 24 september 2020

  3. woensdag 23 september 2020