Primeur: vrouw krijgt dispensatie voor mannenteam

Primeur: vrouw krijgt dispensatie voor mannenteam

4 augustus 2020 – De KNVB start het komende seizoen een pilot om vrouwen in het amateurvoetbal mee te laten doen in categorie A bij de mannen. Ellen Fokkema (19) heeft van de Nederlandse voetbalbond dispensatie gekregen om in het mannenteam van vv Foarut (vierde klasse) te voetballen.De Nederlandse bond meldt dat naar aanleiding van de pilot geëvalueerd zal worden of er een basis is om vrouwen en mannen gemengd te laten voetballen en de reglementen te wijzigen. Op dit moment kunnen meisjes vanaf de pupillen tot en met Onder-19 gemengd voetballen. Daarna moeten zij een keuze maken: doorstromen naar categorie B bij de mannen of voetballen in een vrouwenteam.

Fokkema is blij dat ze bij haar team mag blijven spelen. "Ik speel al sinds m'n vijfde met deze jongens samen en vond het toch wel jammer dat ik volgend jaar niet meer met ze in een team zou kunnen voetballen. Vanuit de KNVB kreeg ik altijd het advies om zo lang mogelijk bij de jongens te blijven spelen, dus waarom zou het niet kunnen?"

Art Langeler, directeur voetbalontwikkeling bij de KNVB, laat weten dat ieder jaar wel een vereniging een verzoek doet om een vrouw te kunnen laten voetballen in een eerste mannenteam. "De KNVB staat voor diversiteit en gelijkwaardigheid. We vinden dat er voor iedereen op elke manier ruimte moet zijn in het voetbal. Bovendien is er in deze gevallen sprake van een mooie sportieve uitdaging die we niet willen blokkeren. Daarom starten we met deze pilot. De ervaring zal leren of en hoe het werkt."

  

Meer nieuws

  1. woensdag 23 september 2020

  2. dinsdag 22 september 2020

  3. maandag 21 september 2020