Advocaat raadt AZ stap naar CAS af: "Kans van slagen heel klein"

Advocaat raadt AZ stap naar CAS af: "Kans van slagen heel klein"

3 augustus 2020 – AZ doet er verstandig aan zich een stap naar het internationaal sporttribunaal CAS te besparen om het aan Ajax toegewezen Champions League-ticket te claimen. Dat zegt voetbaladvocaat Jan Kabalt in een interview met De Telegraaf. "Ze zijn in mijn ogen volkomen kansloos."Ajax heeft in het afgebroken seizoen als nummer één van de Eredivisie het beste Champions League-ticket toegewezen gekregen. AZ meent echter op basis van het onderlinge resultaat recht te hebben op dat ticket. Kabalt raadt de Alkmaarders aan de beslissing van de KNVB niet tot het CAS aan te vechten. Dat bespaart de club geld én voorkomt gezichtsverlies.

"De kans van slagen is heel, heel klein", stelt Kabalt. "Het CAS zal de UEFA en de KNVB niet in zijn hemd zetten. Het is een misvatting dat de arbiters op de stoel van de nationale bonden gaan zitten. Het CAS wil die bonden juist een mate van vrijheid geven. Áls de KNVB aantoonbaar een apert onjuiste beslissing had genomen door bijvoorbeeld Heracles Almelo tot nummer één van de afgebroken competitie uit te roepen, had er kunnen worden ingegrepen. Het hoogst haalbare voor AZ is nu dat de zaak naar de KNVB wordt terugverwezen. Met het verzoek nog eens naar de besluitvorming te kijken."

Het CAS zal volgens de advocaat tot hetzelfde besluit als de KNVB komen. "De reglementen zijn in het nadeel van AZ. Bij een gelijk aantal punten is het doelsaldo beslissend en Ajax heeft het wat dat betreft gewoon beter gedaan", aldus Kabalt, die begrijpt dat AZ zich mogelijk niet terugtrekt. "Er is in de media misschien wel iets te hard geroepen tot bij het hoogste orgaan te willen doorvechten. Dan is het niet makkelijk om daarop terug te komen."

Reactie
Volgens Karim Aachboun, juridisch adviseur van AZ, berust de reactie van Kabalt op aannames. "Waarom reageert Kabalt en niet KNVB-directeur Eric Gudde, nadat ik Gudde in zijn besluitvorming op een objectief aantoonbare leugen heb betrapt", aldus Aachboun, die aangeeft dat de KNVB moet terugvallen op de UEFA-richtlijnen. "Het onderlinge resultaat is objectiever dan het doelsaldo."

  

gerelateerd

Meer nieuws

  1. dinsdag 29 september 2020

  2. maandag 28 september 2020

  3. zondag 27 september 2020