Didulica: "Vreselijk als spelers overkomt wat mij is overkomen"

29 juli 2020, 16:04

Joey Didulica (43) ondervindt ernstige hinder van zijn voetbalcarrière. De voormalige doelman van AZ en Ajax heeft er hersenletsel aan overgehouden. Hij wil actieve voetballers dan ook waarschuwen: neem geen enkel risico en neem de tijd voor onderzoek naar hoofdblessures.

Een hersenscan van Didulica na zijn keeperscarrière liet littekenweefsel zien dat normaal voorkomt bij mensen die een zwaar auto-ongeluk hebben gehad. Het is van de Australiër allemaal het gevolg ernstige hersenschuddingen gedurende zijn loopbaan. Nog iedere dag heeft hij hoofdpijn. Daarnaast moet Didulica zich niet blootstellen aan harde geluiden en de zon. Ook heeft Didulica moeite met het verwerken van informatie. Van negen tot vijf is niet eens mogelijk en al om acht uur zoekt een vermoeide Didulica zijn bed op.

"Misschien was ik er beter aan toe geweest als er meer aandacht was voor de impact van hersenschuddingen bij voetballers", zegt Didulica tegen De Volkskrant. "Ik heb een prachtig leven in Australië, 's ochtends zie ik door het raam dolfijnen springen in de oceaan, ik heb een geweldig gezin, schitterende keeperscarrière gehad en ben daarna ook actief gebleven. Maar het is ook zwaar door mijn hoofd. Ik ben best bezorgd over mijn toekomst, want beter word ik niet. Word ik ook depressief en wil ik dan zelfmoord plegen zoals andere mensen met deze aandoening? Word ik jong dement?"

Tijdens PSV - AZ in oktober 2006 kreeg Didulica van landgenoot Jason Culina keihard een bal tegen zijn hoofd geschoten. Dat moment zorgde voor de grootste schade. "Ik was direct knock-out, kan me er niets meer van herinneren. Ik was een uur weg, de rest van de dag sprak ik wartaal. Ik wist niet eens meer dat ik een kind had. Mijn vrouw huilde over de slechte staat waarin ik verkeerde, maar ik kreeg niets mee." In plaats van naar het ziekenhuis, stuurde de medische staf van AZ hem naar huis. "Ik ben niet goed behandeld. Mijn moeder, die een medische achtergrond heeft, kon niet geloven dat ik niet in het ziekenhuis lag. 's Nachts had ik epileptische aanvallen."

Van wrok is geen sprake. "Ik wil alleen dat voetballers beter beschermd worden. Ik zou het vreselijk vinden als meer spelers overkomt, wat mij is overkomen. Bescherm spelers tegen zichzelf, want die denken alleen aan de korte termijn. Zoals ik deed. Met alle gevolgen van dien."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen