Van Basten: "In Italië wordt als het ware niet nagedacht"

Van Basten: "In Italië wordt als het ware niet nagedacht"

15 juli 2020 – Overal zijn de regels hetzelfde, maar toch bestaan er in de grote Europese competities enorme verschillen tussen het aantal gegeven penalty's voor hands. Italië spant de kroon, terwijl de cijfers van de Premier League een stuk lager liggen. De Eredivisie zit ergens in het midden. "Het verschil zit hem in de cultuur bij de verschillende scheidsrechterscommissies", aldus Marco van Basten.Dit seizoen werden in de Serie A tot dusver 50 strafschoppen voor hands gegeven, in Engeland ligt dat aantal op 16. Tijdens het afgebroken Eredivisie-seizoen ging de bal 24 keer voor hands op de penaltystip. Dat is al veel meer dan in de voorbije, complete seizoenen (11 in 2018/19, 7 in 2017/18, 12 in 2016/17). Van Basten, die zich in het verleden bij de FIFA bezighield met onder ander spelregels, heeft wel een verklaring voor de verschillen.

"Laat je een scheidsrechter op het veld zélf de baas zijn, of hijg je ze continu in de nek?", zegt Van Basten in het Algemeen Dagblad. "Van mensen zoals Pierluigi Collina en Massimo Busacca (oud-scheidsrechters met een functie binnen de FFIA, red.) weet ik uit eigen ervaring dat ze er heel dicht op zitten. Dat kan er toe leiden dat scheidsrechters alleen nog maar op 'safe' fluiten en bang zijn om fouten te maken."

Volgens Van Basten in bovenstaande in Italië aan de hand. "Er wordt als het ware niet meer nagedacht. Ze geven het liefst voor elke handsbal een penalty en heffen dan hun handen in de lucht, zo van: sorry, ik kan er ook niks aan doen, hands is hands. Niet goed, vind ik." Van Basten meent dat het er in Duitsland, Engeland en Nederland anders aan toegaat. "Daar wordt de verantwoordelijkheid veel meer bij de scheidsrechters zelf gelegd. Bij een handsbal zal je altijd een zekere mate van interpretatie hebben. Laat die interpretatie dan ook aan de scheidsrechter over, en grijp pas in als hij het echt helemaal fout heeft."


gerelateerd

Meer nieuws

  1. vrijdag 14 augustus 2020

  2. donderdag 13 augustus 2020